mszp.hu | Gazdaság
2023. február 06. 10:56

Tóth Bertalan: Orbánék gerjesztik az élelmiszerek drágulását az extra adókkal

Tóth Bertalan: Orbánék gerjesztik az élelmiszerek drágulását az extra adókkal
Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője szerint az élelmiszerek brutális drágulásáról nem az árstop tehet, hanem az Orbán-kormány.

A kiugróan magas magyar élelmiszer-infláció igazi oka nem nyolc alapvető élelmiszer hatósági ára, hanem a 2022 nyarán bevezetett 5 százalékot meghaladó látens áfanövelés, azaz a kiskereskedelmi adó növelése és a kiskereskedelmi pótadó - írja a Népszavában megjelenő véleménycikkében Tóth Bertalan.

A dráguláshoz hozzájárul, hogy az egész magyar élelmiszer vertikum sok szempontból importfüggő, egyáltalán nem hatékony. Mindezt felerősíti a forint gyengesége, 2021 vége óta folyamatosan dráguló energia, valamint Orbánék pazarló költségvetési gazdálkodása, a drága hitelek és a túladóztatás.

A jelenlegi hatósági árstop nyilvánvalóan a kormánypárt támogatottságát növelő akció volt a választás előtt, amelyhez nem kellett költségvetési forrás. Ma ugyanez már csak kommunikációs fogás, amellyel a Fidesz-kormány azt a látszatot keltheti, mintha az emberek pártján állna, a terheket pedig a multikra hárítaná. Ez azonban nem igaz. A kormány által kivetett adóemeléseket ugyanis teljes egészében a magyar embereknek kell kifizetniük az üzletekben - véli Tóth Bertalan.

A Fidesz-kormány a magas inflációval óriási terhet ró a kisnyugdíjasokra és az átlagnál alacsonyabb jövedelmű családokra.

Az MSZP nem az árstop megszűntetésében látja a megoldást, hanem fordulatra lenne szükség a kormány adófilozófiájában, mert most nem az fizet, aki vagyonos, hanem fizet mindenki, aki vásárol.

Kapcsolódó párttagok