mszp.hu | Gazdaság | Nemzetpolitika
2023. február 13. 09:58

Orbánéknál a szuverenitási kérdések valójában a magánbizniszüket jelentik

Orbánéknál a szuverenitási kérdések valójában a magánbizniszüket jelentik
Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője „Miért vásárolják meg állami pénzből a veszteséges Vodafone-t egy magáncégnek?” című korábbi írásbeli kérdésére kapott válaszban nem kapott valódi tájékoztatást, így újabb kérdésekkel fordult a miniszterhez.

Fónagy János államtitkár arról tájékoztatotta Tóth Bertalant, hogy a kormány a stratégiai ágazatokra, mint szuverenitási kérdésre tekint, ezért vásárolta vissza többek között a MOL részvényeit. A szocialista politikus tartalmasabb tájékoztatás reményében most újabb kérdésekkel fordult a miniszterhez.

Tóth Bertalan azt kérdezte Nagy Márton gazdaságfejlesztési minisztertől, hogy hány darab MOL részvény van jelenleg a magyar állam tulajdonában, továbbá milyen bevételei származnak a magyar államnak a részvénycsomagból?

Az MSZP politikusa tudta a választ a saját kérdésére, de a kormányzat magyarázatára is kíváncsi. "Mert Orbánék először valóban visszavettek MOL-részvényeket. Adófizetői pénzből busásan kifizették a - részvényesi jogaival egyébként élni nem tudó - orosz céget, majd ingyen odaajándékozták a teljes állami MOL-pakettet a fideszes politikusok által irányított alapítványaiknak, és a fideszes "janicsárképzőként" ismertté vált Mathias Corvinus Collegiumnak." - fejtette ki véleményét a szocialista frakcióvezető. Ez tehát azt jelenti, hogy 0 MOL-részvány van a magyar állam tulajdonában.

Tóth Bertalan szerint Orbánéknál a szuverenitási kérdések valójában a magánbizniszüket jelentik. Ez látszik a Vodafone-ügy mögött is.

Kapcsolódó párttagok