mszp.hu | Belföld
2023. január 27. 12:12

Tóth Bertalan: Putyin oligarcháinak legnagyobb védelmezője ismét a Kossuth rádióban járt

Tóth Bertalan: Putyin oligarcháinak legnagyobb védelmezője ismét a Kossuth rádióban járt
Orbán Viktor láthatóan továbbra is sodródik, nem ura a folyamatoknak, és nincs megoldása a valós, az emberek mindennapjait érintő problémákra - reagált Tóth Bertalan.

Az MSZP frakcióvezetője Facebook posztban reagált a miniszterelnök szokásos pénteki rádióinterjújára.

"Mindig érdeklődéssel vegyes dühvel figyelem, amikor
  • Orbán Viktor, a putyini érdekek közismert uniós képviselője és kiszolgálója, a békét és tűzszünetet nem az agresszor orosz elnöknél követeli, hanem a tankokkal taposott országnak segítséget nyújtóknál;
  • Orbán Viktor beszél hazai médiaszabadságról és sokszínűségről, aki bezáratta a Népszabadságot, az internetre száműzte a Klubrádiót, elfoglalta az Origo-t és az Indexet, kézivezérlés alá vonta a mindannyiunk pénzéből fenntartott "közszolgálati" médiát, és goebbelsi mintára folytat propagandakormányzást;
  • Orbán Viktor az évtizedek óta nem látott mértékű hazai infláció elleni kormányzati intézkedésekről beszél, miközben a drágulást jelentős részben az elhibázott fideszes gazdaságpolitika, és a Matolcsy "szakértelmével" tönkretett forint gyengesége okozta."

Tóth Bertalan szerint az interjúból is kiderül, hogy Orbánnak még mindig nincs megoldása a valós, az emberek mindennapjait érintő problémákra.

"A miniszterelnök egyetlen szót sem szólt a méltatlanul alulfizetett pedagógusok helyzetének rendezéséről. Pedig az a kormány, amelyik a beszedett adókból nem tudja tisztességgel megfizetni a tanárait és az állami alkalmazottakat - legyen szó szociális ágazatban dolgozókról, ápolókról -, mert helyette értelmetlen dolgokra (pl.: Vodafone) szórja el az adófizetői pénzeket, az elárulja a nemzetét" - véli a szocialista politikus.
 
Orbán nem szólt arról sem, hogy az idősek helyzetén, a közel félmillió kisnyugdíjas, és a másfélmillió átlagnyugdíj alatt élő idős ember életén segíteni szeretne. A Fidesz szerint a megoldás, hogy a kisnyugdíjasok mehetnek kuncsorogni a méltányossági nyugdíjemelésért.
 
Az MSZP szerint nem ez a megoldás! Szükség van a kisnyugdíjak felzárkóztatására, a 2008 óta változatlan minimális nyugdíj emelésére, a rezsikompenzációra a 100 ezer forintnál kisebb nyugdíjjal rendelkezők számára. És azonnali megoldásként arra, hogy 13. havi juttatásként 205 ezer forintot minden nyugdíjas kapjon! Szükség van egy igazságos, szolidáris és egyenlőségpárti megoldásra, amivel két hét múlva, a 13. havi juttatás kifizetésekor javítani lehetne a kisnyugdíjasok élethelyzetén.
 
"Mi, igazi baloldaliak azt mondjuk, hogy 13. havi ellátásként minden nyugdíjas az átlagnyugdíjnak megfelelő összeget, 205 ezer forintot kapjon" - véli Tóth Bertalan.
 
A 13. havi nyugdíj ugyanis egy állami juttatás, az valójában nem függ össze a befizetett nyugdíjjárulékkal. Ezzel a minden nyugdíjasnak járó 205 ezer forinttal a nyugdíjasok csaknem kétharmada több pénzt kapna. Ez egy jelentős lépés lenne a kisnyugdíjak felzárkóztatása és egy igazságosabb nyugdíjrendszer felé!
 
"Orbánék rombolták le az időskori létbiztonságot. Segítsenek legalább részben visszaállítani azzal, hogy képviselői a Parlamentben támogatják a javaslatunkat, vagy a rendeleti kormányzás keretében egyszerűen csak végrehajtják azt" - zárja sorait Tóth Bertalan.

Kapcsolódó párttagok