mszp.hu | Belföld
2020. február 21. 16:52

Tóth Bertalan: Senki ne tekintse a Magyar Szocialista Pártot lábtörlőjének!

Tóth Bertalan: Senki ne tekintse a Magyar Szocialista Pártot lábtörlőjének!
Csalódottságát fejezte ki Tóth Bertalan, az MSZP elnöke, a két MSZP-s polgármester miatt, akik átléptek a DK-ba. „A két polgármester hátba szúrta” az MSZP közösségét – mondta a pártelnök pénteki szegedi, sajtótájékoztatóján.
„Ez a hamisság és etikátlan viselkedés az általam vezetett MSZP-ben bizalomvesztéssel jár!” – figyelmeztetett.
 
Indokaik elfogadhatatlanok és etikátlanok, ráadásul éppen az MSZP kongresszusa előtt próbálnak nehéz helyzetet teremteni – mondta a pártelnök.
 

Kijelentette: politikai hibát követ el, aki az MSZP kifosztására építi személyzeti politikáját, és konfliktust generál az ellenzéki oldalon. Világossá tette: az ellenzék októberi választási sikerei az MSZP nélkül nem jöhettek volna létre „az MSZP tagjai, közössége, intézményrendszere és kampánytudása nélkül”.
 
Arra is felhívta a figyelmet, hogy téves információk ellenében a valóság az, hogy az MSZP és a Párbeszéd stabil szövetségének a támogatottsága „hónapról hónapra emelkedik, azonos a Momentum és a Jobbik erejével”, „nagyvárosi erejét” tekintve pedig az MSZP a legerősebb ellenzéki párt, majdnem 400 önkormányzati képviselővel és 45 polgármesterrel.
 
„Ebben a körben szinte sehol nem győzhet ellenzéki jelölt, aki nem bírja az MSZP támogatását. Ez igy volt tavaly ősszel is, és így lesz a következő választásokon is!” Aki pedig elvesztette a párt bizalmát vagy nem törekszik a megszerzésére, az nem is kapja meg a támogatását – mondta.
 
A lényegnek azonban azt nevezte: a demokratikus pártok csak együtt tudják a Fidesszel felvenni a harcot: „Külön-külön mindenki gyenge, együtt vagyunk erősek”.
 
Hangsúlyozta: az MSZP közössége összetartó közösség, amely „rengeteg áldozatot hozott” az ellenzéki együttműködés érdekében a 2018-as és az októberi választáson is, számos képviselői és polgármesteri helyet föladva. 
 
„De ennek most vége van! Senki nem tekintse az Magyar Szocialista Pártot lábtörlőjének. Mi egyenrangú félként kívánunk” politizálni - mondta.
 
Hangsúlyozta: néhány ember „örömlányos mentalitása” ellenére a párt kitart az új baloldali politikai stratégia és szövetségi politikája mellett.
 
„Haladunk tovább és el fogunk hárítani minden akadályt haladásunk útjából!” – mondta.
 
Megerősítette: a márciusi kongresszuson elfogadandó stratégia szakít „a neoliberális gazdaságpolitikát támogató, az elitek érdekeit szolgáló harmadikutas szociáldemokrata politikával”, az igazságosságra és szolidaritásra épül, és mindenki számára esélyt teremt a felemelkedésre.
 
A kilépések utáni konkrét lépéseiről azt mondta: a párt szombati választmányi ülésén azt fogja javasolni, hogy az MSZP-ből kilépett, más párt színeiben induló jelölteket a párt ne támogassa.
 
Kezdeményezi a budapesti és a két kerületi együttműködési keretek felülvizsgálatát is - utóbbiban személyesen is részt vesz majd -, mert „a Magyar Szocialista Párt hisz az ellenzéki együttműködésben és a Főváros sikerében. Nem engedünk meg olyan problémát, ami érdekellentéteket okoz ellenzéki körben.”

Kapcsolódó párttagok