mszp.hu | Belföld
2022. április 05. 21:31

Szembe kell nézni a hibákkal!

Szembe kell nézni a hibákkal!
Őszintén szembe kell néznie az Egységben Magyarországért pártjainak, így az MSZP-nek is, a választási kudarchoz vezető hibákkal – mondta Tóth Bertalan, a szocialisták társelnöke, a Spirit FM keddi adásában.

„Semmiképp nem szeretném elhárítani a felelősséget, tehát természetesen az MSZP is felelős ezért a választási vereségért” – hangsúlyozta.

Azt mondta: az MSZP „nagy valószínűséggel” be fog ülni a Parlamentbe, de hogy „milyen parlamenti magatartásban gondolkodunk”, arról még egyeztet az ellenzéki pártokkal.

Újra megköszönte a sok ezer szocialista aktivistának, valamint a többi párt aktivistájának és a civileknek is az elvégzett „iszonyatos” munkát.

„Azt nem lehet mondani, hogy nem voltunk ott mindenhol, nem voltunk az utcán, nem kerestük az embereket. Nagyon sokan bíztak a győzelemben, nagyon-nagyon sokat dolgoztak” – mondta, hozzátéve: személy szerint is nagyon hálás ezért.

Kifejezte véleményét: jelöltjeik sem hibáztak, „nagyon odatették magukat”, Kunhalmi Ágnes társelnök-társával pedig segítették a munkájukat, „szinte fölszántottuk az országot”.

Idén tartandó kongresszusán, a soron következő tisztújításkor értékeli a párt az elvégzett munkát – felelte műsorvezetői kérdésre.

Azt azonban egyértelműnek nevezte, hogy a mostani választáson vitt modellt „teljesen újra kell gondolni”.

A választási kudarchoz vezető okok közé sorolta, hogy a számokból is láthatóan a Jobbik-szavazók nem tartottak az összefogással. Felidézte: az előválasztások során a DK és a Jobbik – a két legtávolabb eső szavazótáborral rendelkező párt - nagykoalíciót kötött egymás jelöltjeinek támogatására.

Ez után az állami propaganda „teljesen egyértelműen végig azt vitte, hogy mindenki Gyurcsány Ferenc, (...) aki él és mozog az ellenzéki oldalon, az csak Gyurcsány Ferenc lehet 100 százalékban”.

De, mint mondta, ne várják tőle, hogy azt mondja, „hogy a Jobbik felelős azért, hogy a Jobbik-szavazók nem jöttek el, tehát nem raknám ezt a nagy terhet egyedül a Jobbikra”; a hat pártnak együtt kell mélyen elemezni a hibákat, így az MSZP esetleges hibáit is.

A kudarc további okaként sorolta, hogy a választások előtt „iszonyatosan sok pénz” áramlott ki a költségvetésből a nyugdíjprémiumra, a 13. havi nyugdíjra, a 25 év alattiak adómentességére és az adóvisszatérítésre; de említette a háború kapcsán a „nem egyértelmű kiállást” és nyilatkozatokat, valamint az erre épített hazug Fidesz-propagandát.

Mint mondta, az ellenzéki pártok közötti viták sem segítették az egységes ellenzéki kampányt; de későn készült el a közös program is, és azt későn mutatták be.

A parlamenti munkában való részvételről azt mondta: több mint 1 800 000 választópolgár azért szavazott az ellenzéki egyéni képviselőjelöltekre, hogy őket képviseljék a Parlamentben.

Szerbiai példát hozott arra, hogy amikor az ellenzék nem ült be a Parlamentbe, a kormánypárt „iszonyatos nagy többséggel nyerte a következő választást”.

Arra a kérdésre, hogy miért nem volt ott Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölttel a választási eredmények ismertetetése utáni tájékoztatón, azt mondta: eredetileg közös kiállásban gondolkodtak, és ő várta is a hívást, de Márki-Zay jelezte, hogy a családjával egyedül kíván kiállni.

„Ha az lett volna a kérése, hogy én legyek ott, én ott lettem volna” – erősítette meg Tóth Bertalan.

Kapcsolódó párttagok