mszp.hu | Belföld
2020. március 19. 07:53

Tóth Bertalan: Támogatni fogunk minden olyan döntést, ami az emberek megélhetését segíti

Tóth Bertalan: Támogatni fogunk minden olyan döntést, ami az emberek megélhetését segíti
Minden olyan döntést támogatni fogunk, ami az emberek megélhetését segíti – szögezte le Tóth Bertalan, a Magyar Szocialista Párt elnöke, az ATV Egyenes beszéd című műsorában szerdán.
Hiányosnak nevezte a miniszterelnöknek a koronavírus-járvány gazdasági hatásaival kapcsolatos szerdai bejelentését, mert az semmilyen megoldást nem kínált a „százával, ezrével” megszűnő munkahelyekre, a nyugdíjasok és az egészségügyi dolgozók helyzetének megoldására.
 
A kormány a hiteltartozással bíró családok és a kritikus állapotba kerülő gazdasági ágazatok kapcsán hozott intézkedéseket, főleg a turisztikát és a vendéglátást érintően, „és valami oknál fogva a taxisokat külön kiemelte a miniszterelnök”, holott más ágazatokat is sújt a válság: például a munkaerőkölcsönzési szerződéseket felmondják, és konkrét elbocsátások zajlanak.
 
 
A kormánydöntések többet is megvalósítanak az MSZP hétfőn a Parlamentnek benyújtott, az egészségügyi veszélyhelyzet gazdasági és társadalmi hatásaira reagáló ötpontos védelmi csomagjából; ilyen a hiteltörlesztések és a járulékbefizetések felfüggesztése.
 
De az MSZP azt javasolja: a nagy foglalkoztatóknál, a multicégeknél, „akik az elmúlt években több ezermilliárd forintot hordtak ki Magyarországról”, meg kéne tiltani az elbocsátásokat. Ha pedig állásukat vesztik az emberek, a mostani háromhónapos, nagyon alacsony álláskeresési járadékot adó időszakot az MSZP kilenc hónapra emelné, legalább 100 000 forintos álláskeresési járadékkal. 
 
A nyugdíjasok helyzetét is rendezni kell, mert a bevételükből nem fogják tudni finanszírozni az elszabadult, „horror” élelmiszerárakat.
 
Megjegyezte: mindenki tudja, mennyire veszélyes a vírus az idős emberekre, ezért sokan kritizálják őket, ha kint vannak az utcán – de tudni kell, hogy a nyugdíjakat most utalták ki, az idős emberek ezért most tudnak vásárolni menni.
 
Az MSZP szerint nyugdíjat kéne emelni, a nyugdíjprémiumot ki kéne fizetni, és Szerbia példájára hatósági árassá kellene tenni bizonyos termékcsoportokat: az alapvető élelmiszereket, a védőfelszereléseket és a fertőtlenítőket. Ezt javasolni is fogják a Parlamentben – mondta az MSZP elnöke.
 
„Lehet követni a piaci viszonyokat. Annyi elemző van ennél a kormánynál, meg egy nagyon okos Nemzeti Bank-elnök, hát nehogy már ne tudják kitalálni, mi az az ár, ahol ezt meg lehetne szabni” – mondta.
 
Hozzátette: azért is tartja hiányosnak a miniszterelnök bejelentését, mert azt is „be kellett volna jelentenie, hogy (…)  azonnali hatállyal felfüggesztjük a stadionépítéseket, (…) a külföldi fociakadémiák finanszírozását, nem biztosítunk Moldova számára 30 milliárd forintos keretet, leálltjuk a 150 milliárdos kormánypropaganda-gépezetet, és például most nem a nemzeti konzultációra költenénk el több millliárd forintot.”
 
„Ez kezdetnek, azt gondolom, hogy elég kell, hogy legyen; illetve a tavalyi évben 5 százalékos gazdasági növekedés volt - elvileg tele van az államkassza. Az adóbevételek ezermilliárdokkal haladták meg a várakozásokat, tehát meggyőződésem, hogy a költségvetésben kell annyi pénznek lenni”, hogy ezeket finanszírozni lehessen – indokolta.
 
Arra a kérdésre, hogy nem lesz-e Magyarország a vesztese annak, hogy „beletöröltük a cipőnket” az Európai Unióba, azt felelte: a magyar kormány elmúlt 10 éves viselkedése „nyilván a gondolkodásában mindenkinek benne ragad”, de a mostani helyzet „felülírja a múltbeli történéseket”, mert az EU-nak is az a fontos, hogy a gazdaságot újra lehessen indítani.
 
Azt mondta: bízik benne, hogy az MSZP védelmi csomagjából még további javalatokat is elfogad a kormány, „csak kicsit tényleg olyan érzése van az embernek, hogy miért kell kikényszeríteni ezeket a döntéseket a kormányból? Hiszen (…) ha mi látjuk, hogy ezek a problémák vannak, akkor nekik is látni kéne.”

Kapcsolódó párttagok