mszp.hu | Belföld
2022. április 06. 00:34

Tovább építjük szociáldemokrata-zöld politikánkat

Tovább építjük szociáldemokrata-zöld politikánkat
Az MSZP tovább építi szövetségét a Párbeszéddel; a két párt 16 Parlamentbe jutott képviselője alapot ad szociáldemokrata-zöld politikájuk erőteljesebb megjelenítésére – mondta Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke az ATV Egyenes beszéd című műsorában kedden.

„Nemhogy eltűntünk, hanem jelen leszünk a parlamenti munkában, azért is mondtam, hogy építeni fogjuk az MSZP-Párbeszéd szövetséget tovább. (...) Nagyon bízom benne, hogy ha megtaláljuk a közös utat, akkor ez minél erőteljesebben meg fog jelenni” – mondta, hozzátéve: a két pártnak a megélhetés biztonságával kapcsolatos üzenetei „némileg hiányoztak” az ellenzéki kampányból, csak annak utolsó időszakában jöttek elő.

Azt mondta: az MSZP-nek várhatóan 10 képviselője lesz a Parlamentben – több, mint a Jobbiknak –; és az MSZP-Párbeszéd szövetségnek lesz a legtöbb képviselője az ellenzékben. Az egyéni mandátumokat nézve az MSZP 5 mandátumot szerezhet, ha Vajda Zoltán is nyer; a Párbeszéd 4-et nyert el, a Momentum 5-öt, a DK 4-et, az LMP 1-et, a Jobbik egyet sem.

A parlamenti munkáról a társelnök azt mondta: teljesen igazat ad Hadházy Ákosnak abban, hogy „nem lehet úgy csinálni, mint eddig.”

„A képviselők valóban ne ücsörögjenek bent a fideszes törvényjavaslatok vitáján (...); meg kell találni annak a módját, hogy a képviselők a jövőt építve legyenek terepen, képviseljék a választópolgárokat és tegyenek meg mindent.”

Korainak nevezte, hogy a hat ellenzéki párt közös terveiről nyilatkozzon: mint mondta, ez attól függ, „tudunk–e közösen alternatívát képezni, tudunk-e közösen utat találni”. Egyelőre abban egyeztek meg, hogy a kudarc okait közösen elemzik, bár – ismerte el – ebben, „ahogy elnéztem az elmúlt napokat, igen más véleményen vagyunk”.

Kijelentette: a szocialisták jelöltjei és aktivistái semmilyen hibát nem követtek el; a kampány menetében sem történt olyan törés vagy esemény, ami a párt hozzáadott értékét gyengítette volna. A jelöltek mindent megtettek a győzelem érdekében, „még annál is többet, mint bármikor máskor”.

„Az, hogy a közös kampányban nagyon sok hibát elkövettünk, ezt elismerem.  Az MSZP-nek a felelősségét is elismerem. Tehát nem szeretném azt üzenni, hogy az MSZP sikernek értékeli, nagyon jó eredménynek tartja, nem hibázott; de, természetesen igen. De engedje meg, hogy megvédjem a jelöltjeinket és az aktivistáinkat, mert a szemükbe nekem kellett nézni az elmúlt időszakban” – mondta, elismerve: ez „nagyon nehéz” volt.

Újra megköszönte minden aktivista és jelölt munkáját, külön a szocialistákét. Mint mondta, „iszonyatosan sokat dolgoztak”, az MSZP hálózata pedig a kampány gerince volt: minden nem MSZP-s jelölt „arról számolt be, hogy mindig lehetett ránk számítani, és mindenhol ott voltunk”.

A szocialisták közöségének megerősítésére májustól regionális pártértekezleteken fogják elemezni és megbeszélni a kampányt – mondta.

Tóth megismételte: a választási kudarcot „nem lehet egy ember nyakába varrni”, mindenkinek meg kell vizsgálnia a saját felelősségét „és ebből kell olyan következtetésre jutni, hogy mit lehet tenni, milyen utat tudunk meghatározni”.

A vereség okai között említette, hogy az Egységben Magyarországért későn kezdett el kampányolni az előválasztás után, programot pedig még később, alig két héttel a választások előtt hirdettek, így kampányüzeneteik nagyon későn jelentek meg.

További okként jelölte meg, hogy az ellenzéki pártok ugyan meg tudták mozgatni a velük kapcsolatba került ellenzéki választókat, „de a buborékból nem tudtunk kilépni” a Fidesz hatalmas médiafölénye ellenében.

Az okok között szólt az ellenzéki pártok közötti vitákról és Márki-Zay saját maga által is elismert, időnként szerencsétlen kijelentéseiről, melyeket, mint mondta, a Fidesz-propaganda kiragadott és hatásosan fújt föl.

Nehéz búcsú

2022-10-02 10:21

Kapcsolódó párttagok