mszp.hu | Belföld | Igazságügy
2023. február 22. 14:19

Tóth Bertalan: Továbbra sem tudni honnan szivárogtak ki a KSH adatai

Tóth Bertalan: Továbbra sem tudni honnan szivárogtak ki a KSH adatai
Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője korábban kérdéssel fordult Matolcsy György jegybankelnökhöz és Polt Péter legfőbb ügyészhez, hogy kiderítse, mit tesznek a február eleji KSH-adatszivárgási botrány felderítése érdekében.

A Portfolio.hu internetes portál számolt be 2023. február 4-én arról, hogy egy email érkezett a szeresztőségükbe, amelyben a Fidesz-közeli Makronóm Intézet kommunikációs cége a figyelmükbe ajánlja az intézet makroelemzési vezetőjének „friss KSH kiskereskedelmi adatokhoz fűzött szakmai kommentárját szíves felhasználásra”. A levélben a statisztikai hivatal kiskereskedelmi adatainak értelmezése szerepelt, „bőven megszórva olyan számokkal”, amelyek majd a két nappal később közzétett gyorsjelentésben fognak először hivatalosan megjelenni. Vagyis a levélben szereplő adatok olyan „frissek”, hogy még nem voltak ismertek – legalábbis a közvélemény számára.

2023. február 6-án reggel bizonyságot nyert, hogy valóban a friss KSH jelentéshez jutott hozzá egy magántulajdonú gazdasági társaság. Vagyis az intézet több nappal a hivatalos megjelenés előtt ismerte a KSH adatait. Ilyen szintű kiszivárgás példátlan a magyar statisztika történelmében.

Felmerül a kérdés, hogyan kerülhettek jogosulatlan kezekbe az adatok. A KSH álláspontja szerint: „A tájékoztatási naptár szerinti napon reggel 8:30-kor megjelenő gyorstájékoztatót a megelőző munkanap délután 17:00 órakor kaphatják meg az érintett állami vezetők. A gyorstájékoztató megjelenésének napján, a megjelenés előtt 30 perccel kapják meg azon hírügynökségek és szerkesztőségek, amelyek jelezték ezirányú igényüket. Az előzetes hozzáférés mind az állami szervezetek, mind a sajtó érintett szervezetei esetében az embargó szabályainak betartásáról szóló nyilatkozathoz kötött.” Figyelemmel arra, hogy már február 4-én, szombaton igazolhatóan egy magántulajdonú társaság birtokában állt a jelentés, a KSH közleménye szerint az csakis a hivatalon, vagy egy állami vezetőn keresztül szivároghatott ki. Ezek alapján megalapozottan merülhet fel hivatali visszaélés bűntette, valamint bennfentes információ jogosulatlan közzétételének vétsége is. Amennyiben a Makronóm jelentései pénzpiacon tevékenykedő szereplőkhöz is hozzájutottak, úgy a bennfentes kereskedelem bűntette is felmerülhet.

Tóth Bertalan frakcióvezető ezért kérdéssel fordult Polt Péter legfőbb ügyészhez és Matolcsy György jegybankelnökhöz, hogy kiderüljön, mit tesznek az ügy felderítése érdekében. Az MNB elnöke arról tájékoztatott, hogy zajlik az adatgyűjtés az KSH adatszivárgási ügyében, Polt Péter pedig azt nyilatkozta, a rendőrség szerint nincs gyanúja bűncselekménynek.

A frakcióvezető kiemelte, még mindig nem tudni honnan szivárogtak az adatok, így a korábban a minisztereknek feltett kérdéseire még mindig várja a válaszokat.

Matolcsy György jegybankelnöknek a következő kérdéseket tette fel Tóth Bertalan:

  • Indít-e piacfelügyeleti eljárást a KSH adatszivárgása miatt?
  • Kivizsgálásra kerül-e, hogy a Makronóm magántulajdonú társaság rendszeresen ellátja-e bennfentes KSH adatokkal az ügyfélkörét, ezzel előnyös pozíciókat kínálva embargós jelentéseken keresztül?

Polt Péter legfőbb ügyésztől pedig a következőket kérdezte a szocialista frakcióvezető:

  • Álláspontja szerint a hivatkozott ügyben megalapozottan felmerülhet-e a hivatali visszaélés bűntette, illetve a bennfentes információ jogosulatlan közzétételének vétsége?
  • Álláspontja szerint felmerülhet-e bennfentes kereskedelem bűntette?
  • Amennyiben igen, mikor rendel el nyomozást az ügyben? 

Kapcsolódó párttagok