Népszava | Belföld | Angyalföld interjú
2014. október 18. 09:32

Tóth József: A településeken a teljesítmény számít

Aki harcba megy, győzni szeretne - a szocialista Tóth József és csapata így indult a XIII. kerületben. Bíztak abban, hogy az elmúlt húsz év teljesítményét értékelni fogják a választók és rájuk szavaznak akkor is, ha a baloldal többi pártja összefogott ellenük. A régi-új polgármester szerint a településeken a teljesítmény számít, ezért is győzhettek minden egyéni kerületben. Tóth úgy véli, az emberek normálisak, az ellenzéki politikusoknak hozzájuk kell felnőniük; normálisnak kell lenni és megosztás helyett a megoldásokat keresni.
Fotó: Vajda József/Népszava

- A múlt héten sokan nem fogadtak volna ilyen győzelemre.
- Mi bíztunk a sikerben. A választás előtti héten már tudtuk, hogy minden egyéni kerületet meg lehet nyerni, az akkor készült közvélemény-kutatás ugyanis ezt mutatta. Pontos volt a felmérés, nekem 69 százalékos támogatottságot ígértek és végül a kerületben élők 69,86 százaléka szavazott rám. Én bízom a közvélemény-kutatásokban, a döntéseimnél mindig figyelembe veszem őket és most sem kellett csalódnom. Egyébként, aki harcba megy, győzni szeretne - mi így indultunk el.

- Azt mindenki tudta, hogy Tóth József ismét polgármester lesz a XIII. kerületben, de azt, hogy a szocialisták a lokálpatriótákkal együtt akkor is elvisznek minden egyéni körzetet, ha az Együtt-PM, a DK, a MoMa összefogva ellenük indul, kifelé nem volt természetes.
- Mi is csak akkor nyugodtunk meg, amikor elkészült a felmérés, bár végig bíztunk abban, hogy az elmúlt húsz év teljesítményét értékelni fogják a választók.

- Mit érzett, amikor a kerület demokratikus ellenzéki pártjai összefogtak önök ellen, sőt egy kiáltványban változást követeltek?
- Bánatos voltam, hogy nem tudtunk megegyezni, hisz ez előremutató lett volna. Számomra a képviselő-testületben nem idegen az együttműködés. Korábban akkor is egyetértésben tudtuk irányítani az önkormányzatot az SZDSZ-el, amikor a szocialisták kisebbségben voltak. Július 30-án a kerületben nem az MSZP állt fel a tárgyalóasztaltól, hanem az Együtt és a DK. Sajnos rossz volt a kiindulási pontjuk. Az európai parlamenti (EP) választás eredménye alapján akarták elosztani az egyéni képviselőjelölti helyeket, pedig egy helyi választást nem lehet összetéveszteni az EP-választással, de még az országgyűlési választással, vagy népszavazással sem. Önkormányzati választáson a kerületek lakói a helyi ügyekről mondanak véleményt, fővárosi szinten már előtérbe kerül a nagypolitika. A településeken a teljesítmény számít. Nem véletlenül jeleztem a megválasztásunk utáni sajtónyilatkozatban, hogy az emberek normálisak, az ellenzéki politikusoknak hozzájuk kell felnőniük; normálisnak kell lenni és megosztás helyett a megoldásokat keresni.

- Öntől nem szoktunk ilyen megjegyzéseket hallani. Általában óvakodik attól, hogy polgármesterként primer politikával foglalkozzon. Most miért tette?
- Hogy mások is megértsék, amit az elmúlt huszonöt esztendőben magam megértettem: a kerület lakóira kell figyelni, nem a pártokon belüli hatalom megszerzésére. A következőkben is helyi politikával szeretnék foglalkozni, ahogy korábban tettem, ez szerintem hozzátartozik a XIII. kerület imázsához. Én soha nem sorakoztam fel a mandátumbrókerek és a hatalom-gengszterek közé, ehelyett Angyalföld, Újlipótváros és Vizafogó ügyeire figyeltem. Talán a mostani választás is azt bizonyítja, hogy értem, amit a kerület lakói mondanak. Mi továbbra is az összefogást keressük.

- Bokros Lajossal a kampány finisében egymást ajánlották a választók figyelmébe. Nem haragudott a főpolgármester-jelöltre, amiért a MoMa a baloldal többi pártjával közösen az MSZP ellen indult a kerületben?
- Bokros Lajos kampánystábja keresett meg bennünket azzal, hogy a főpolgármester-jelölt szeretne eljönni hozzánk. Bokros népszerű nálunk, a helyi kutatás szerint Angyalföldön a volt pénzügyminiszter és Tarlós István fej-fej mellett állt. A MoMa elnöke dicsérte a munkánkat, én pedig elmondtam, reménykedem abban, hogy ha a kerületben lakna, rám és a csapatomra szavazna. Ez így rendben volt.

- A szocialisták a lokálpatriótákkal közösen győztek. Ez azt jelenti, hogy az MSZP jelöltjei mögé álltak be a civilek, vagy ők is bekerültek a képviselő-testületbe?
- Mostantól a testületben négyen képviselik a civilszervezeteket. Polgármesterként mindig odafigyeltem ezekre a közösségekre, 1996-ban mi fogalmaztunk meg először civil rendeletet a fővárosban. A kerületben mintegy tízezer tagja van a civilszervezeteknek, a pártok ennek a töredékét mondhatják magukénak. Több mint nyolcvan ilyen szervezet dolgozik nálunk és nagyon hasznos munkát végeznek. Örülök, hogy a lokálpatrióták, akikkel korábban is rendre közös asztalhoz ültek a kerület vezetői, bekerültek testületbe. Ők voltak az élharcosai a Dagály strand elleni árvízi védekezésnek és több mint 10 ezer aláírást gyűjtöttek, tiltakozásul a tervezett Prohászka Ottokár szobor ellen.

- Megválasztása után levélben arra kérte a pártokat, civileket, független jelölteket, küldjék el a kerületre vonatkozó programjukat, mert az abban foglaltakat szeretnék megvalósítani. Komolyan így lesz? 
- Mi valóban mindenkit képviselni akarunk, ezért kértem, hogy a helyben indulók október 21-ig küldjék el azt, amit a kerületieknek a kampányban ígértek. Ne a lózungokat, hanem amit tényleg meg akartak valósítani. Mi ezeket figyelembe véve akarjuk összeállítani a ciklus programját.

- A Jobbik is el fogja küldeni?
- Az övék már itt van az asztalomon. Ha megalakulnak a nemzetiségi önkormányzatok, hozzájuk is ugyanezzel a felhívással fogunk fordulni, akár a kamarákhoz, a civilszervezetekhez. A következő öt év programját várhatóan a januári testületi ülésen fogadjuk majd el, előtte a kerület lakóit kérdezzük meg erről.

- Visszatérve még a kampányra, mit szól ahhoz, hogy Hiszékeny Dezső ügyét nem vették elő, nem írtak róla naponta? Nem akarták Tóth Józsefet elgáncsolni?
- Ez ügyben Polt Pétert kell kérdezni.

- Mi az, amit a legsürgősebben meg akar itt valósítani?
- A szocialistáknak és a lokálpatriótáknak koherens programja van, ám azt még nem tudjuk, milyen környezetben kell majd dolgoznunk, hogyan változik az önkormányzatiság Budapesten. Ezt nagyon sok minden lengi körül. Az előző ciklusban is befolyásolta a munkát az iskolák államosítása, az igazgatás centralizálása és a Margitsziget annektálása. Most is különböző szóbeszédeket, elejtett mondatokat hallunk az önkormányzatiság további centralizációjáról. Ez befolyásolja a következő időszaknak a munkáját. Ettől függetlenül a kerületfejlesztésére 25 éves programunk, jövőképünk van. Ezért is írtuk s mondtuk, hogy velünk biztosított a folytatás. Úgy gondoljuk, hogy a XIII. kerület továbbra is vonzó hely lesz a befektetők és a lakók számára. Az elmúlt négy esztendőben is kétszázezer négyzetméter irodafelület, kereskedelmi egység épült meg. Ez legalább tízezer munkahelyet teremtett a kerületben. Emellett ezer lakás épült és remélem, továbbra is vonzó hely lesz a városlakóknak a kerület. A szaksajtó arról írt, hogy minden ötödik Budapesten lakást kereső nálunk vásárolná meg új otthonát. Itt lehet sportolni, kikapcsolódni, művelődni, szórakozni. Megfelelő az egészségügyi ellátás, amire nagyon odafigyelünk. Legutóbb egy CT-re meg egy MR-re jelentkeztünk be, mert úgy gondoljuk, hogy amíg máshol fizetni kell ezért és fél évet kell várni, mi minőségi szolgáltatást nyújtunk a kerületi lakóknak. Rendben vannak az utak, megújulnak a lakótelepek, felújítottuk a sétányokat, a kövezetet, a növényzetet, ezt láthatják a Kárpát utcai lakótelepen éppen úgy, mint az Országbíró lakótelepen vagy a Vizafogón. Egy ilyen felújítás 4-700 millió forintba kerül. Nem a választások előtt fejlesztünk, az óvodába sem mentünk el szalagot átvágni, az ilyesmitől inkább óvakodtunk a kampányban. A hosszú-, közép- és rövid távú tervezés hívei vagyunk, ezért örülök, hogy ma már nem szitokszó a tervezés.

- Ön pontosan tudja, hogyan lehet ellenzéki polgármesterként a kormánnyal együttműködni. Ez vélhetően a következő években sem jelent majd gondot.
- A hatodik ciklusomat kezdem a kerület élén, eddig két cikluson át dolgoztam ellenzékben, most ez lesz a harmadik. Amikor megkérdezik, hogyan lehet így boldogulni, elmondom, hogy egy önkormányzatnak három forrása van, amelyet fel tud használni. Az egyik a saját vagyona. Nekünk közel 100 milliárdos vagyonunk van, azért mi vagyunk a felelősek, azzal mi tudunk gazdálkodni. Ennek a negyede, ötöde forgalomképes vagyon. A második ilyen forrás az úgynevezett normatív támogatás. A normatív támogatásban nem tudnak diszkriminálni bennünket, mert nem tudnak XIII. kerületi, soproni vagy békéscsabai normatívát kialakítani. Ezen felül pályázatokon nyerhetünk forrásokat, ebben már lehetnek szubjektív elemek. Az elmúlt ciklusban tapasztaltuk is, hogy bennünket hátrább sorolnak. 30-ból 8 pályázaton nyertünk, a szocialista kormányok idején 30-ból 15-20-ban. Amikor például tudatosan a Rákos-patak fejlesztésére pályáztunk, amely a főváros önkormányzat tulajdona, a fővárosi önkormányzat leszavazta a fejlesztést, amihez mi még hozzá is járultunk volna. Az önkormányzati kampányban azután arról beszéltek, hogy a Rákos-patakot meg kéne újítani. Furcsa volt.

- Vagyis a kerület fejlődik, ezért szavaznak önre 20 éve.
- Dinamikusan fejlődik a kerület és bár nekünk az elmúlt ciklusban sem volt kormányzati "hátszelünk", építkeztünk, segítettük a családokat, a rászorulókat és nem vettünk fel hitelt. Az elmúlt ciklusban egyebek mellett nálunk nyílt meg Budapest első élményszínháza a Radnóti Miklós Művelődési Központban, bővítettük a családi napközit, iskolákat újítottunk fel, emeltük a lakhatási támogatást, és ami nagyon fontos, a kerületi beruházásaink 80-90 százaléka magánberuházás. A gazdasági szakemberek, várospolitikusok is azt mondják, hogy kellenek az állami beruházások, de az az igazi, ha magántőke áramlik be a településekre. Az előbb említett kétszázezer négyzetméter, meg az ezer lakás azt mutatja, hogy a befektetők bizalommal vannak a XIII. kerület iránt és nemcsak a Ludovika meg a Várbazár fejlődik. A jövőben újabb lakó-pihenő övezeteket hozunk létre, megbízható, kiszámítható várospolitikai környezetet teremtünk, hogy minél több tőkét vonzzunk ide, mert versenyképesek, erősek akarunk maradni.

- A politikusok közül ki gratulált önnek először vasárnap éjjel?
- Most megértük, hogy a szocialista vezetők gratuláltak nekem először, nem úgy, mint négy évvel ezelőtt. Akkor sajnos a miniszterelnök előbb hívott fel, mint saját pártom irányítói. Vasárnap este óta napi 150-200 emailt, telefonhívást kapok, megpróbálok mindegyikre személyesen válaszolni, vagy visszahívni. Úgy gondolom, hogy ez visszatükrözi azt a bizalmat, hitelességet, amellyel ezt az eredményt elérhettük. Ebben a személyesség nagyon-nagyon fontos, legalábbis én annak tartom. Hétfőn egy nyilatkozatban mindenkinek megköszöntem a támogatást. Azoknak, akik rám szavaztak és akik nem rám voksoltak, és azoknak is, akik nem mentek el szavazni, de el akartak menni. Ez nemcsak formális gesztus, számomra - úgy érzem - ez kötelező, így dolgozom ezen a poszton huszonegyedik éve.

Fazekas Ágnes