Tovább bicikliznek a szegénység ellen

Pogácsával várják, és biztatják Békés megyében azokat a szocialista nőket, akik szombat óta biciklizve akarják felhívni az Orbán-kormány figyelmét az egyre növekvő szegénységre. "Ha nem fordult a sorsod jobbra, fordulj balra" - olvasható a nyomor ellen tekerők piros pólóján.

Az MSZP-sek a vidéken élőknek is emberhez méltó életet követelnek. Az Éhségmenet mintájára indított biciklis kampány Füzesgyarmatról indult és szerdán Sarkadkeresztúron ér véget. Az MSZP Békés megyei nőtagozatának ativistái közül többen csaknem 270 kilométert tekernek a szegénység, a kirekesztés ellen tiltakozva, illetve azért, hogy a településeken elmondják: van más választás, a Fideszt le lehet váltani.

Suchné Szabó Edit, a párt füzesgyarmati önkormányzati képviselője, választókerületi felelőse, a menet egyik szervezője lapunknak elmondta, hogy bár a kisebb falvakban, községekben sokan félnek a szocialistákkal szóba állni, aki teheti, elmondja: már várta, hogy a párt politikusai végighallgassák őt. "Végre itt vagytok" - mondták több helyen a menet résztvevőinek hozzátéve, mennyire elegük van abból, amit a Fidesz csinál. A helyi képviselő szerint a vidéki emberek kilátástalannak látják helyzetüket, hiszen egyre lejjebb süllyednek. A településeken olyan nyomorral találkoznak a kerékpáros kampány résztvevői, amilyenről nagyapáik meséltek - jelentette ki a szocialista választókerületi felelős. Talán ez az oka annak, hogy a félelem ellenére egyre többen ígérik, hogy 2014-ben elmennek választani és nem a jelenlegi kormánypártra szavaznak - tette hozzá Suchné.Tegnap Újszalontán, az egyik magánházban aludtak a túra résztvevői. A déli pihenő idején Kötegyánon a Fidesz választási igéreteit a valósággal szembeállító szórólapokat osztottak, amelyből az is iderült, hogy az MSZP igazságot, szabadságot, biztonságot, jólétet kínál Magyarországnak. Balázs Magdolna, a szocialisták Békés megyei nőtagozatának elnöke, a menet másik szervezője is arról beszélt, hogy az autósok dudálnak, integetnek, szerencsét kívánnak a forrósággal dacolva biciklizőknek és eddig senki nem zavarta meg a menetet. Vasárnap este Eleken, az egyik helyi fideszes is odamerészkedett hozzájuk és meggyőzni ugyan nem tudták, de hosszan, kulturáltan beszélgettek.

A nőtagozat elnöke szerint bírják a meleget és nem adják fel. Hisznek abban, hogy ha a kormány nem is figyel rájuk, a békési emberek és az országban élő szegények rájönnek: vannak, akiket érdekel a sorsuk. Ma Újszalontáról Mezőgyánra teker a menet, azután Gesztre, Zsadányba, Biharugrára, Körösnagyharsányba. A szervezők várják a csatlakozókat. Azokat is, akik csupán néhány kilómétert tudnak velük megtenni.

F.Á. / Népszava