mszp.hu | Belföld, Gazdaság
2021. április 19. 12:00

Tovább csökken az állami vagyon – Mager Andrea a nemzeti vagyon kiszervezéséért felelős tárca nélküli miniszter lett

A Fidesz ahelyett, hogy a járvány- és válságkezeléssel foglalkozna inkább tovább folytatja az állami vagyon kiszervezését. Most a Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítvány kapott közel 16 milliárd forint értékű vagyont, benne egy szlovéniai wellnessközponttal.

Mager Andrea korábban még úgy nyilatkozott, hogy a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszterként küldetése, hogy gyarapítsa a közvagyont és megőrizze annak értékállóságát. Ehhez képest a miniszter aktívan közreműködik a közvagyon fideszes kifizetőhelyként működő vagyonkezelő alapítványokba való kimenekítésében. Ezzel pedig ő lett a nemzeti vagyon kiszervezéséért felelős tárca nélküli miniszter.

A miniszternek választ kell adnia egyrészt arra, hogy az állami vagyon elherdálása hogyan szolgálja az emberek érdekeit? Másrészt pedig arra, hogy egyáltalán mitől lesz a köztulajdonnak jobb gazdája egy magánalapítvány, mint az állam?

A lopást és a pazarlást nem törvényesíteni kell, hanem meg kell állítani. Ezért az MSZP törvényjavaslatot nyújtott be annak érdekébe, hogy a vagyonkezelő alapítványok kerüljenek vissza a közbeszerzési törvény hatálya alá. Így a kiszervezett állami vagyont nem lehetne ellenőrizetlenül elkölteni.

Az MSZP célja, hogy megszüntesse a közvagyon magánalapítványokba való átjátszását, ezért a kormányváltást követően meg fogja szüntetni a Fidesz által kialakított rendszert és vissza fogja szerezni az állami vagyont.

MSZP

Bővebb információ: Szakács László, országgyűlési képviselő