mszp.hu | Belföld, Gazdaság | Önkormányzat Pénzügy
2021. február 19. 15:24

Tovább csúszik a válság legyőzése, itt az ideje az ÁFA-csökkentésnek!

Tovább csúszik a válság legyőzése, itt az ideje az ÁFA-csökkentésnek!
Ha Orbán elvette a helyben élők pénzének felét, akkor felezze meg Európa legmagasabb hazai ÁFA-ját is – javasolja az MSZP.

Az emberek fuldokolnak mentőöv nélkül, ez a hullám családok tízezreit fogja elsodorni, ha a kormány nem hallgat végre az MSZP tanácsára – erről beszélt Horváth Csaba, Zugló MSZP-s polgármestere csütörtök este az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.

„Most már látszik, hogy legalább áprilisig ki fog tartani velünk a járvány, viszont rengetegen veszítették el a munkájukat és a jövedelmük jelentős részét” – hívta fel a figyelmet Horváth Csaba.

A szocialista polgármester szerint nem halogathatja tovább a kormány, hogy segítsen az embereknek. Emlékeztetett, az MSZP többször is javasolta, hogy a munkájukat elvesztett emberek kapjanak egy legalább 9 hónapra szóló havi 100.000 forintos álláskeresési támogatást, de ez a Fidesznél rendre süket fülekre talál. „Ezt a 100.000 forintos álláskeresési támogatást már rég be kellett volna vezetni, és azt javasoljuk, hogy ezt a 9 hónapot akár visszamenőleg is adjuk vissza, mert nem csak az a baj, hogy nem tudnak megélni a családok, hanem így már nagyon komoly rezsitartozás is halmozódik fel”.

Horváth hangsúlyozta, egyebek közt az áfacsökkentés is segítene ezen, még akkor is, ha nem is pontosan a felére csökkentenék, hanem akár 19, 17 vagy 15%-ra. Aláhúzta, pártja szerint abszurd, hogy Dzsibuti és Szent Luca szigete után, hazánkban van a világon a harmadik legmagasabb ÁFA, Európában pedig aranyérmesek vagyunk e téren. „Semmi nem indokolja, hogy a vízre, villanyra, gázra és az alapvető élelmiszerekre is 27%-os ÁFA-t fizessünk” – tette hozzá.

Kérdésre elmondta, az MSZP a 2022-es választásokon továbbra is alkalmasnak találja Tóth Csabát a választókerület képviselőjeként való megmérettetésre. „Zuglóban a zuglóiak már négyszer váltották le a fideszeseket: kétszer Tóth Csaba vezetésével, az utóbbi két ciklusban pedig a polgármesteri székben is. A zuglóiak tudják, hogy a baloldali vezetés alatt fejlődik, zöldebb lesz a kerület és nincs korrupció. Egy ilyen váddal Karácsony Gergelyt, büszkeségünket, a főpolgármestert is támadja a Momentum, ami érthetetlen. Természetesen Zuglóban is előfordult hibás döntés, de korrupcióval nem találkoztam” – nyomatékosította HorváthCsaba.

„Ezen felül az önkormányzatnak eredményes a kapcsolata Tóth Csabával, a jelenlegi országgyűlési képviselővel, akinek észrevétele pont a közelmúltban oldott meg egy akadálymentesítési ügyet – tette hozzá Zugló MSZP-s polgármestere.

Kapcsolódó párttagok