Stop
2012. május 07. 09:49

Tovább dagad az egri listabotrány: le is zsidózták a "nemkívánatos" művészt

Nem csak listázhatják, "zsidózzák" is a művészeket egri politikusok. A STOP birtokába került hangfelvétel szerint az egyik bizottsági ülésen elhangzott, hogy Székhelyi József azért sem léphetett fel tavaly Egerben, mert szerintük a színművész "egy SZDSZ-es büdös zsidó".

A hivatalos felvétel bizonyítja, hogy a Fidesz-KDNP helyi képviselője úgy látja: "most" ezt is megtehetik.

Tovább dagad az egri listabotrány. Mint arról a STOP is beszámolt, egy hivatalos bizottsági jegyzőkönyvi részlet szerint világossá vált, hogy Egerben tiltottak már el a közelmúltban önkormányzati eseményről fellépőt azért, mert az baloldali. A közgyűlés Idegenforgalmi és Kulturális Bizottságának tavaly szeptemberi ülésén egy lista elkészítése is szóba került, amely összeállítására egy fideszes önkormányzati képviselőt kért fel az egyik kulturális intézmény vezetője azért, hogy tudja, kik is a "nemkívánatos személyek" a hevesi megyeszékhelyen.

Valóban, a jegyzőkönyv nem "életszerű"

Az említett művész, Székhelyi József eltiltásáról és a lehetséges lista elkészítéséről akkor megkérdeztük az önkormányzatot, ahonnan egyebek közt ez a válasz érkezett: az "idézett bizottsági ülésről készült feljegyzés nem szó szerinti jegyzőkönyv, hanem egy szakmai beszélgetés rövidített, leegyszerűsített változata, épp ezért nem mindig életszerű". Valóban, a begépelt - és egyébként a bizottság vezetője által aláírt - jegyzőkönyv nem teljesen "életszerű", hiszen egy, a STOP birtokába került hangfelvétel arról tanúskodik, az ülésen a lejegyzett szövegnél sokkal súlyosabb kijelentések hangzottak el. Székhelyit "lezsidózták", és a testület elnöke gyakorlatilag azt is leszögezte, hogy ők most bármit megtehetnek.

A hangfelvétel alapján a bizottságon belül kisebb vita alakult azzal kapcsolatban, hogy le kell-e tiltani valakit egy önkormányzati kulturális rendezvényről azért, mert az nem a "kétharmad" embere. A beszélgetés során Várkonyi György, az Egri Vagyonkezelő és Távfűtő (EVAT) Zrt. vezetője kijelentette, hogy az említett művészt nem kellett volna azért bojkottálni, "mert mindenki azt mondja, hogy Székhelyi egy SZDSZ-es büdös zsidó". Az igazgató, aki egyébként korábban önkormányzati képviselő is volt, azt is mondta, hogy Székhelyi "valójában Villont baromira tudja. Lehet, hogy kell szelektálni, hogy csak az én emberem jöjjön ide", de szerinte ennek a kultúrához semmi köze.

A zsidózást töröltették a jegyzőkönyvből

Azon felül, hogy az ülésen senki nem kérte számon a "zsidózást", a bizottság Fidesz-KDNP-s elnöke - vélhetően a kétharmados többségre hivatkozva - még arra is felhívta a figyelmet: most megtehetik, hogy politikai hovatartozás alapján válogatják a fellépőket. Orosz Lászlóné akkor egyébként azt is megerősítette, hogy felsőbb utasításra tiltották le Székhelyi Józsefet. Mindez a korábban napvilágot látott jegyzőkönyvben azért nem szerepelt, mert többen kérték a gépírót, hogy a fent idézett kijelentéseket ne rögzítse.

A hivatalos jegyzőkönyvvezetés újraindítását - mint ahogy azt a hangfelvétel is bizonyítja - Pataki Zsuzsa, az egri Művészetek Háza Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója kérte. Vélhetően nem véletlenül szerette volna lejegyeztetni, hogy meglátása szerint neki nem kötelessége figyelembe venni a művészek politikai beállítódását akkor, amikor összeállít egy kulturális programot. Ezután azt közölte, hogy "kértem Csákvári képviselő urat, hogy a szakmai munkát megkönnyítendő, állítson össze egy listát, hogy kik azok az előadóművészek, akik nem kívánatosak Egerben". Csákvári Antal egyébként a Fidesz-KDNP önkormányzati képviselője, a közgyűlés Humán Erőforrás Bizottságának elnöke.

Hárítanak a kormánypárt helyi politikusai

Az egri Fidesz-szervezet korábban hivatalos közleményben úgy nyilatkozott: visszautasítják "azokat a rágalmakat, hogy listákat készítene előadóművészekről, meghatározná, hogy kik léphetnek föl a városban és kik nem". Mindez érdekes, hiszen a bizottsági elnök is megerősítette, hogy Székhelyi Józsefet politikai nyomásra vették le a műsorról. Az is furcsa, hogy a helyi vezetőknek kiszolgáltatott kulturális szakemberre próbálják hárítania felelősséget: "Egyben arra kérjük Eger város vezetését (vagyis saját magukat - a szerk.), amennyiben a bizottsági jegyzőkönyv tartalma megfelel a valóságnak, akkor gondolja át, a jegyzőkönyvek tanúsága alapján az igazgatónő alkalmas-e arra a posztra, melyre korábban kinevezték".

Úgy hírlik: a városban a Fidesz már számít arra, hogy nyilvánosságra kerül a hangfelvétel. Minden bizonnyal azzal fognak majd védekezni, hogy Orosz Lászlóné, a bizottság elnöke valójában nem is fideszes, hanem KDNP-s képviselő. Ha ez így van, meglehetősen furcsa okfejtés lesz a kormánypárt egri képviselőitől, hiszen az egri szervezet honlapján úgy szerepel Orosz Lászlóné, mint a Fidesz-KDNP jelöltje.

Az is érdekes, hogy a hetekkel ezelőtt kirobbant botrány után sem a lista elkészítésével hírbe hozott Csákvári Antal, sem pedig a bizottság elnöke, Orosz Lászlóné nem állt ki a nyilvánosság elé, és erősítette meg vagy cáfolta a vádakat.

Egyébként korábban már az is kiderült, hogy mást is tiltólistára tettek Egerben. A STOPnak nyilatkozva Nádasy Erika, egri színművész elmesélte: önkormányzati utasításra törölték őt egy márciusi esemény fellépői közül. Köztudott, hogy Nádasy korábban összeveszett az egri színház jobboldali kötődésű direktorával, Blaskó Balázzsal, aki nem mellékesen Saárossy Kinga, kulturális ügyekért is felelős alpolgármester férje.

Szerző: Magyar Krisztián

http://www.stop.hu/belfold/tovabb-dagad-az-egri-listabotrany-le-is-zsidoztak-a-nemkivanatos-muveszt/1035158/

(A hangfelvétel a linkre kattintva érhető el.)