2011. január 12. 19:09

Tovább fokozódik az Orbán-kormánnyal szembeni bizalmatlanság

"Újabb kételyek merültek fel Orbán Viktor kormányával kapcsolatban és sajnálatos módon tovább erősödött a magyar uniós elnökséget övező bizalmatlanság" - mondta Tabajdi Csaba, az MSZP európai parlamenti delegációjának vezetője, annak kapcsán, hogy példátlan kritikát fogalmazott meg Joseph Daul, az Európai Néppárt Frakciójának vezetője a Fidesz által elfogadott magyar állampolgársági törvénnyel kapcsolatban. Daul elfogadhatatlannak nevezte, ha a Fidesz által módosított állampolgársági törvény alapján a határon túli magyarok az állampolgársággal együtt automatikusan szavazati joghoz is jutnának. Daul megfogalmazása szerint ez ’egyenlő lenne a határok el nem ismerésével".

"A kritika élét nemcsak az fokozza, hogy Joseph Daul jobboldali politikus, de elzászi származása miatt különösen érzékeny a kisebbségi kérdésekre is. Korábban több alkalommal támogatta a kisebbséghez tartozók jogainak megerősítését és a racionális alapokon nyugvó magyar kisebbségi törekvéseket is. A Fidesz által folytatott durva nacionalizmus, a mások érdekeit figyelmen kívül hagyó politikai stílus azonban őt is kritikára késztette" - fogalmazott a szocialista delegációvezető. Angela Merkel kormányának és a luxemburgi külügyminiszter bírálatához most az egyik legtekintélyesebb európai jobboldali politikus, Joseph Daul is csatlakozott. Mindez élesen cáfolja a magyar jobboldali politikusok és újságírók véleményét, mintha Magyarország romló külföldi megítélése mögött valamiféle "nemzetközi balliberális összeesküvés" állna.

Tabajdi Csaba emlékeztetett rá, hogy a törvény elfogadását megelőzően több nyilatkozatban és újságcikkben figyelmeztetett a szavazati jog esetleges megadásával járó nemzetközi kockázatokra. Problémás volt az is, hogy a Fidesz a törvény elfogadása előtt nem egyeztetett az érintett országok kormányával, de még a határon túli magyarok szervezeteivel sem folytak érdemi egyeztetések.

"Súlyos tehertétellel indul a magyar EU elnökség, hiszen a médiatörvény módosítása, a magánnyugdíjpénztári befizetések államosítása és az egyes gazdasági ágazatokra kivetett különadók kapcsán már eddig is számos nemzetközi bírálat érte a magyar kormányt" - hangsúlyozta Tabajdi. "Az Orbán Viktor vezette kormány felelőtlen magatartása nemcsak Magyarország nemzetközi megítélése szempontjából bír katasztrofális következményekkel, de az uniós partnereket is aggasztja. Az elkövetkező fél évben, más fontos témák mellett a magyar uniós elnökségnek tető alá kellene hoznia az Európai Unió gazdaságpolitikai kormányzását létrehozó jogszabálycsomagot és elő kellene készítenie az uniós alapszerződés módosítását. A folyamatos botrányok azonban hátráltatják a szakmai munkát, megkérdőjelezik az Orbán-kormány európai elkötelezettségét és hiteltelenné teszik az elnökséget ellátó ország kormányát. Az amúgy is jelentős feladatokat ilyen körülmények között még nehezebb lesz elvégezni." - húzta alá Tabajdi Csaba.

"Az MSZP európai parlamenti delegációja a magyar elnökség sikerében érdekelt, mert a sikeres elnökség Magyarország érdekét szolgálja. Orbán Viktor kormányának politikája azonban az európai mérce szerint egyre vállalhatatlanabb, ezért a jogos kritikát nem hallgathatjuk el" - mondta a magyar szocialista politikus.