mszp.hu | önkormányzatiság
2014. május 12. 15:36

Tovább haldoklik az önkormányzatiság!

Az önkormányzatiságra újabb pusztulások várhatnak, látva az új Parlament felállítását, és hallva a TÖOSZ megyejáró értekezleteken elhangzottakat. – jelentette ki Halmi József, megyei alelnök mai sajtótájékoztatóján.

Visszatekintve az elmúlt évek történéseire elmondta, hiába harcolt a Fidesz a rendszerváltáskor a diktatúra lebontásáért, és legnagyobb vívmányának tartotta az önkormányzatiság kialakulását, 2012-től mégis gyengítette és csorbította a feladatköreit. A megyei önkormányzatokat állomosították, iskolákat, szociális ellátórendszereket szerveztek ki alóluk, majd jöttek a Járási Hivatalok, társulniuk kellett a kisebb önkormányzati hivataloknak.

Már az országgyűlési választási kampány során is sok mindent hallottunk, hogy semmi jó nem várható az önkormányzatok szintjén. Társadalmi megbízatású polgármesterekről beszélnek ma már a 3000 fő alatti településeken is. Ha ezt is véghezviszi a Fidesz, az újabb szög lesz az önkormányzatok koporsójába – mondta a megyei képviselő. Azon a településen, ahol intézményhálót is fenntartanak önkormányzati szinten, ott nem lehet társadalmi megbízatásban ellátni a polgármesterséget. – hangsúlyozta.
 A parlament alakuló ülésével párhuzamosan már látjuk a minisztériumok felállítását, és hiába ígérték, hogy újra visszaállítják az önkormányzati minisztériumot, mégis megmaradt a Belügyminisztérium, amihez az önkormányzati rendszer a továbbiakban is tartozhat.

De nincs önálló önkormányzati bizottság sem! – jelentette ki Halmi József, aki a parlament weboldalán sem talált, olyan bizottságot, ahova betették volna az önkormányzati feladatokat. Ki fog akkor az önkormányzatokkal foglalkozni? Mi a terve a polgármesterekkel a kormányzatnak? Mi a terve az egész önkormányzati rendszerrel a Fidesznek? – tette fel a kérdéseit.

A településeknek szüksége van az önkormányzataikra, olyan önkormányzatokra, akik feladatokat látnak el, és olyan polgármesterekre van szükségük, akik nem TSZ elnökökként funkcionálnak.
A megyei alelnök bízik abban, hogy a Fidesz-KDNP polgármesterei is felemelik a szavukat végre az önkormányzatok mellett, bár nagyon nem emelték fel sem a közmunkásokért, sem a segélyek csökkentésekor, a meg nem valósult munkahelyek és az államosítás során sem. A képviselő bízik abban is, hogy a települések lakóit fogják végre képviselni a fideszes polgármesterek is, mert most már az Ő bőrükre is megy a játék! – mondta.