mszp.hu | Belföld | Energetika
2023. február 09. 12:26

Tovább hallgat az Energiaügyi Minisztérium Paks 1 és Paks 2 párhuzamos üzemidejéről

Tovább hallgat az Energiaügyi Minisztérium Paks 1 és Paks 2 párhuzamos üzemidejéről
Az Energiaügyi Minisztérium továbbra sem válaszolt kielégítően Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetőjének kérdésére Paks 1 és Paks 2 jövőbeni párhuzamos működését illetően. Lantos Csaba miniszter helyett továbbá államtitkára, Steiner Attila küldött válaszlevelet.

Az MSZP frakcióvezetője, Tóth Bertalan még januárban nyújtotta be írásbeli kérdését Lantos Csaba energiaügyi miniszternek, melyben azt szerette volna megtudni, hogy a kormány hány évvel tervezi meghosszabbítani a Paksi Atomerőmű meglévő blokkjainak üzemidejét, illetve értesítette-e már a kormány az Európai Bizottságot a Paks 2 beruházás vonatkozásában bejelentett és engedélyezett intézkedéstől történő várható eltérésről. 

Fontos lenne választ kapni a szocialista politikus által feltett kérdésekre, hiszen az Európai Bizottság 2017 októberében több fontos kikötéssel járult hozzá Paks 2 megépítéséhez. A megegyezés részét képezte az is, hogy a kormány azt mondta Brüsszelnek, hogy Paks 1 négy blokkjának üzemideje 2032 és 2037 között lejár, azok egymás után bezárásra kerülnek és új atomerőművek nélkül áram nélkül maradna Magyarország, ekkora kiesést pedig másként nem lehetne pótolni. Ezek után a Bizottság többször is kiemelte, a 30-as években örökre kikapcsolják Paks I-et. 

Mindezek ellenére a parlament december 8-án elfogadott egy határozatot, amelyben tudomásul veszi, hogy a kormány kivizsgáltatja, hogy Paks 1 élettartamát meg lehet-e hosszabbítani. A határozat szerint meg lehet vizsgálni, hogy akár 20 évvel, azaz 2057-ig is meghosszabbítsák az utolsónak beüzemelt régi blokk szavatosságát.

Ez azt jelentené, hogy a kormány egyszerre erőlteti Paks 2 építését és Paks 1 üzemidejének meghosszabbítását, ez pedig azért veszélyes, mert Paks 2 elveszítheti a finanszírozására vonatkozó EU-s engedélyét.

Az MSZP frakcióvezetője Steiner Attilától kapott válaszlevelében azonban nem kapott kielégítő választ az egyre égetőbbé váló kérdésekre. Tóth Bertalan értetlenségét fejezte ki, hogy az energiaügyekért felelős minisztérium miért nem válaszol érdemben párhuzamos üzemről. 

Kapcsolódó párttagok