mszp.hu | Belföld
2024. június 10. 15:26

Tovább nőtt a különbség a szegények és a gazdagok között a Fidesz társadalomellenes politikája miatt

Tovább nőtt a különbség a szegények és a gazdagok között a Fidesz társadalomellenes politikája miatt
A kormány valójában nem törődik a családokkal, nem fordít kellő mennyiségű forrást a szociális kiadásokra, ezért az alapvetően nehéz helyzetben lévő családok mindennapjai még gondterheltebbé válnak. Komjáthi Imre szerint mindez elfogadhatatlan, ezért interpellációban szólalt fel az ügyben a parlament hétfői ülésnapján.

A kormány nemrégiben cáfolta, hogy meg akarná szüntetni a családi pótlékot, minderre azért derült fény, hiszen egy MSZP-s képviselő ezzel kapcsolatos írásbeli kérdésére nem kapott egyértelmű választ. A felháborodás miatt az érintett tárca végül úgy nyilatkozott, hogy a kormány nem tervezi a családi pótlék megszüntetését, mégis az tapasztalható, hogy olyan szinten elinflálják azt, hogy lényegében már alig nyújt segítséget a gyermeket nevelő családoknak, részletezte a problémát a szocialista politikus.

Komjáthi Imre rámutatott, a kormány 14 éve nem emelte az egy gyerek után 12 200 forintos családi pótlékot, a 28 500 forintos gyest, a 28 500 forintos gyetet, és a gyermek születésekor járó egyszeri 64 125 forint anyasági támogatást sem. 

Hasonlóan változatlan a Babakötvény összege is, valamint 224 ezer rászoruló gyermek évente mindössze 12 ezer forint kiegészítő támogatást kap, ez a támogatás 7 éve változatlan.

Tudják ki emelte utoljára ezeket az ellátásokat? – tette fel a kérdést az MSZP társelnöke. Elmondta, a szocialista kormány, ugyanis ők még foglalkoztak azzal, hogy a családi támogatások minden gyerekhez eljussanak és ne veszítsenek értékükből. 

A szocialista politikus szerint a szociális támogatások is rettentő alacsonyak. Szerinte a kormány az út szélén hagyta a szegényeket, a betegeket, ezt mutatja, hogy a foglalkoztatást helyettesítő támogatás összege 2012 óta változatlanul 22 800 forint, ami 70 ezer embert érint. 

A közgyógyellátás keretösszegei pedig lassan 20 éve nem emelkedtek, ez közel 260 ezer embert érint. Hozzátette, azt a kevés szociális juttatást, amit emelt a kormány, azt sem kompenzálja év végén, ahogy a nyugdíjakat, sőt, az ápolási díjat például kisebb mértékben emelték tavaly januárban, mint végül a nyugdíjakat. 

A szociális védelmi kiadások GDP arányos szintje az elmúlt 23 évben sosem volt ilyen alacsony, mint most. Nem véletlen, hogy tovább nőtt a szakadék a gazdagok és a szegények között, köszönhetően a Fidesz társadalomellenes társadalompolitikájának. 

Komjáthi Imre minderre tekintettel a következőket kérdezte a parlamentben:

Mi az oka annak, hogy 14 éve nem emelték:

  • az egy gyerek után 12 200 forintos családi pótlékot, 
  •  a 28 500 forintos gyest, 
  • a 28 500 forintos gyetet, 
  • és a gyermek születésekor járó egyszeri 64 125 forint anyasági támogatást sem? 

 

Kapcsolódó párttagok