választójogi törvény közlemény
2013. november 24. 16:34

Tovább toldozza a Fidesz a választási eljárási törvényt

Orbán Viktor jobban teljesít a pártjánál. A kormányfő ugyanis 2012. július 27-én azt nyilatkozta: „Úgy fair, hogy a választások előtt több mint egy évvel minden részletszabályt mindenki pontosan ismerhessen”, ám véleményét nem tudta elfogadtatni az általa vezetett párttal és kormánnyal, hiszen az Országgyűlés még hétfőn, alig fél évvel a 2014-es választások előtt is a választási eljárási törvény módosításához benyújtott fideszes javaslatokkal fog foglalkozni.

Mégis, az utolsó percekig folytatott módosítások dacára számos aggályos pontja lesz a törvénynek, így például az, hogy határon túli magyar választópolgár a központi névjegyzékkel kapcsolatos kérelmében, illetve a szavazási iratában több hibát is véthet, ám ezt a lehetőséget nem biztosítják például azoknak a magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgároknak, akik szavazási segítség iránti igényt jelentenének be, vagy meg kívánják tiltani személyes adataik kampánycélokra való kiadását.

Problémákat vet fel az a módosítás is, amely a szavazók szállítását csak az autóbusz esetében tiltja meg, tehát például teherautóval, limuzinnal megengedett lesz ez az akció.

A nemzetgazdasági miniszter még e kései időponthoz képest is késedelemben van a kampányfinanszírozás technikai részleteit megállapító rendelet megalkotásával, és nincs készen a kormányhivatalok választással összefüggő informatikai feladatait szabályozó rendelet sem.

Az MSZP álláspontja szerint a kormánypártok a választási eljárás garanciális szabályainak teljes körű megteremtése helyett az utolsó pillanatig folytatják a politikai érdekeiknek megfelelő jogi barkácsolást.


Lamperth Mónika,
országgyűlési képviselő,
az alkotmányügyi bizottság tagja