mszp.hu | Belföld
2020. június 22. 13:45

További javaslatokat tesz az MSZP a jövedelmek igazságossá tételéért

További javaslatokat tesz az MSZP a jövedelmek igazságossá tételéért
2019-ben az Európai Unióban a magyaroknál már csak a román és a bolgár dolgozók kerestek kevesebbet.

Azóta is csak fokozza a magyar munkavállalók 2010 óta tartó kiszolgáltatottságát a kormány, ezzel szemben az MSZP további kompenzációs javaslatokat tesz – erről tartott online sajtótájékoztatót vasárnap Komjáthi Imre, az MSZP alelnöke, az Innovációs és Technológiai Minisztérium előtt.

Komjáthi elmondta, pártja szerint a kormány félrekezelte a válságot, ezért ma már mintegy félmillió honfitársunk munkanélküli, és felük semmiféle ellátást nem kap. A Magyar Szocialista Párt garanciákat és megélhetési biztonságot követel a munkavállalók számára, hogy ne csak a fideszes elit élhesse meg a mindennapok anyagi biztonságát. „A Fidesz 2010 óta elnyomja a munkavállalókat, munkavállaló ellenes törvényeket alkot, és ezzel kiszolgáltatja dolgozók millióit a munkaadóknak. Az elmúlt tíz évben leépítette a szakszervezeti jogokat, ellehetetlenítette a sztrájkjogot, a rabszolgatörvény 2.0 elfogadásával, túlzott túlórakeret megállapításával a munkavállalókat még keményebben sújtja”.

Az MSZP alelnöke felhívta a figyelmet arra is, hogy a kormány most a felhatalmazási törvény árnyékában elfogatott egy olyan jogszabályt, ami a Békés megyei kormányhivatal döntése alapján 24 havi munkaidőkeretet biztosít a munkaadók számára. „Az eredeti javaslat szerint ez a jogkör Palkovics miniszter urat illette volna meg. Vélhetően ciki volt neki, hogy a rabszolgatörvény bélyegét magára vegye, ezért áthárította a Békés megyei kormányhivatalra (…).  Ez egy újabb arculcsapása a munkavállalóknak” – tette hozzá.

Hangsúlyozta, a kormány a multiknak kedvez. „A nagyvállalatok „magasról tesznek a magyar törvényekre” és szép csendben többszáz vagy akár -ezer milliárdot vittek ki az anyacégeknek, amit a magyar munkavállalók termeltek meg” – ismertette Komjáthi Imre a jelenlegi magyar kormány legújabb magyarokat sújtó húzását, s mindezzel szemben az MSZP javaslatait:

„A profit egy részét osszák fel a dolgozók között és maximalizálják a vállalkozáson belüli bérkülönbségeket! Van, ahol egy 13 fős vezetés annyit visz haza, mint 2500 dolgozó: ez rendkívül igazságtalan még a kapitalizmusban is. Az MSZP azt javasolja, hogy a bónusz legfeljebb az alapbér 20%-a legyen, és a vezetői bérek 10 millió felett ne legyenek levonhatóak”. Javasolta továbbá, hogy a szakszervezetek részesüljenek az 1%-ból, az állam tegyen mellé még 1%-ot, és cserébe a szakszervezetek vegyenek részt a jövedelempótló támogatások elosztásában.

Elmondta, az MSZP szerint azonnali segítségre van szüksége a munkájukat elvesztőknek és a fizetéscsökkenést elszenvedőknek, ezért az MSZP követeli, hogy az álláskeresési járadék 9 hónapra emelkedjék, nettó összege pedig minimum 100.000 forint legyen.

„Az MSZP egy esélyteremtő és gondoskodó államban hisz, ahol esélyt teremtünk mindazoknak, akik dolgozni tudnak és akarnak, és gondoskodunk azokról, akik ezt a képességüket elveszítették egészségi állapotuk vagy életkoruk miatt” – zárta szavait Komjáthi Imre, országgyűlési képviselő, az MSZP alelnöke.

Kapcsolódó párttagok