mszp.hu | Belföld | Foglalkoztatás
2023. november 21. 15:46

További lépések szükségesek a munkabiztonság garantálása érdekében

További lépések szükségesek a munkabiztonság garantálása érdekében
Komjáthi Imre társelnök, az MSZP országgyűlési képviselője a keddi parlamenti vezérszónoki felszólalásában a munkavédelemről szóló törvénymódosítás vitáján elmondta, a javaslat több pontja is támogatható, azonban további lépések szükségesek a kormány részéről a munkabiztonság garantálása érdekében.

A törvényjavaslatban vannak olyan részek, melyek az MSZP korábbi javaslatait tükrözik, ez Komjáthi Imre szerint jó jel, hiszen ez azt jelenti, hogy a magyar munkavállalók helyzete javul. Az MSZP célja a dolgozók életének megóvása, munkakörülményeik biztonságossá tétele. A munkavállalók között az egyik legnagyobb egészségügyi kockázatot a rák jelenti, a foglalkozással összeköthető halálesetek közel felében ezen típusú betegségek állnak. Ilyen anyagok csaknem minden ágazatban előfordulnak, az élelmiszeripartól, a vegyiparon át az építőiparig. Ezért kiemelt odafigyelésre van szükség az ilyen anyagok tárolása és kezelése során, sőt, szigorúan kell venni az ezzel kapcsolatos szabályozások betartását, betartatását is.

Ezek érdekében az MSZP javasolja, hogy az Országgyűlés kötelezze a kormányt arra, hogy az vizsgálja felül azon beruházások engedélyeinek megvalósítását, ahol a termelés az egészségre nézve különösen veszélyes és rákkeltő anyagokkal folyik, kiemelt figyelmet szentelve az akkumulátorgyáraknak. Nem szabad megfeledkezni a munkahelyeken a törvényi előírások betartatásáról sem, ezért az érdekképviseleti szervek, szakszervezetek megerősítése elengedhetetlen. Számukra széleskörű jogkört kell biztosítani a munkabiztonság garantálása érdekében.

Komjáthi Imre elmondta, mivel a kormány a magyar gazdaságfejlesztés egy meghatározó irányát az akkumulátorgyártásban látja, ezért ezekben az üzemekben a munkavédelem és munkabiztonság megerősítése feltétlen szükséges.

A munkavédelmet érintő törvény pedig sokadszorra kerül módosításra, ez növeli a dolgozók kiszolgáltatottságát és csökkenti a jogbiztonságot, valamint azt tükrözi, hogy a kormányzat képtelen hosszútávon, összeszedetten stratégiát alkotni és azt megvalósítani. A kapkodás sem a dolgozók, sem a munkaadók számára nem előnyös.

A törvényjavaslat tartalmaz a munkavállaló számára kedvező módosításokat, azonban olyanokat is, melyek negatív hatással bírhatnak. Ilyen, hogy csökkenne a parlament ellenőrző szerepe, valamint az Országos Munkavédelmi Bizottság jelen működési területei is zsugorodnának. Külön említésre méltó, hogy másfél év elteltével még mindig „megye” szót használnak a „vármegye” helyett, ez is jól mutatja az évekkel ezelőtti módosítás fölöslegességét, tette hozzá a szocialista országgyűlési képviselő.

Üdvözlendő, hogy a veszélyes technológia üzembe helyezése esetén csak szakember járhat el, valamint a további, munkabiztonságot erősítő intézkedések is támogatandó változtatások. A törvénymódosítás szerint szükségessé válik a munkabalesetek kivizsgálásának pontosítása és a munkaképtelenséget nem eredményező baleset körülményeit is tisztáznia kell a munkáltatónak. A munkavédelmi képviselők személyét pedig a mandátum lejárta után 3 hónapon belül meg kell választani, ez is örvendetes változtatás.

Az MSZP társelnöke rámutatott, a javaslat sajnálatos módon azonban szűkíti az Országos Munkavédelmi Bizottság működési területét, hiszen az a jövőben csak a munkavédelem nemzeti politikájának kialakításában és értékelésében vehet részt. A munkavédelmi törvényből a bírságösszeg törlése sajnos tovább csökkenti a parlament ellenőrző szerepét és tovább erősíti a rendeleti kormányzást. Ez tovább zsugorítja a jogbiztonságot és tovább növeli a dolgozók kiszolgáltatottságát.

Összegezve Komjáthi Imre elmondta, a javaslat támogatható, azonban további lépések szükségesek a munkavédelem és munkabiztonság garantálására a kormány részéről, ezért a párt tartózkodik annak megszavazásától.

 

Kapcsolódó párttagok