mszp.hu | Belföld
2023. november 27. 15:15

További lépések szükségesek a nők elleni erőszak megelőzéséért

További lépések szükségesek a nők elleni erőszak megelőzéséért
November 25-én, szombaton volt a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja, erre tekintettel a hétfői parlamenti ülésen Gurmai Zita frakcióvezető-helyettes, az MSZP országgyűlési képviselője interpellációban tekintette át a hazai helyzetet.

Az ENSZ ajánlása szerint a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapján a kormányoknak és társadalmi kérdésekben tevékenykedő szervezeteknek figyelemfelkeltő akciókat, kampányokat kellene indítani. Ezzel szemben Magyarországon a kormány még mindig nem ratifikálta az Isztambuli Egyezményt sem, emelte ki az MSZP Nőtagozatának elnöke.

Gurmai Zita elmondta, sajnálatos módon ahhoz, hogy megfelelő figyelmet kapjon a nők elleni erőszak, tragédiáknak kell történnie. Ilyen volt a lúgos orvos esete és az alezredes élettársának ügye is, akit a felismerhetetlenségig ütött párja. Ezek azonban csupán azok az esetek, melyekre fény derül, olyan intézkedésekre van szükség, melyek valós segítséget nyújtanak az áldozatoknak.

A legtöbb bántalmazásra párkapcsolaton belül kerül sor, akkor, amikor a bántalmazott megpróbál kilépni a kapcsolatból. A szociális ellátórendszer legfeljebb átmeneti időre nyújt segítséget, a mai napig nem került hosszútávú lakhatási stratégia kidolgozására.

A helyzetre a megoldást az önkormányzatok nyújtanák, melyeket a kormány évek óta leépít, mindent megtesz azok jogainak csorbításáért. A krízis-lakás hálózat ugyanis megkönnyítené a bántalmazó közegben élők menekülését, életük újrakezdését. 

Gurmai Zita kiemelte, számos bántalmazott nőnek azzal kell szembesülnie, hogy a rendőrségen sok esetben nem veszik komolyan őket, sőt, őket hibáztatják a történtekért. Éppen emiatt a rendvédelmi dolgozók képzését is fejleszteni kellene. Nagy segítséget jelentene továbbá egy önálló költségvetési alap a megelőzés érdekében, szakpszichológusok alkalmazása, a családon belüli erőszak elleni küzdelem iskolai tantervbe illesztése, a szociális dolgozók béremelése és a jelzőrendszer megerősítése is. 

Az anyaotthonok kapacitásának növelése is fontos volna, hiszen a gyermekükkel menekülők helyzete a legtöbb esetben kilátástalan. Emellett a tartásdíjak behajtása is újabb nehézség, a bántalmazók nagy része pont áldozatuk pénzügyi kiszolgáltatottságát használja fel arra, hogy rettegésben tartsa társát. Így ezen a téren sokkal komolyabb pénzügyi szankciókra van szükség.

Az MSZP frakcióvezető-helyettese végezetül a kényszerláthatás megszüntetéséről is beszélt. Az illetékes szervek ugyanis számos gyermeket köteleznek arra, hogy akaratuk ellenére külön élő szülőjükkel is kapcsolatban maradjanak. A nők és a gyermekek ellenállásának oka azonban sokszor a korábban elszenvedett apai bántalmazás. Amíg legalább erre nincs megoldás, addig nem mondható el, hogy minden el lett követve az erőszak visszaszorítása érdekében.

Kapcsolódó párttagok