mszp.hu | Belföld | Egészségügy Lakásügy
2021. május 14. 12:07

További veszélyek leselkednek az egészségügyre és emberek tízezreinek a lakhatására!

További veszélyek leselkednek az egészségügyre és emberek tízezreinek a lakhatására!
Néhány hét múlva az újabb felmondásokkal tovább gyengül az orvosi ellátás, a kormányközeli lakásmaffiát erősítő törvényjavaslattal pedig további erőforrásoktól esnek el az önkormányzatok, illetve több tízezer család lakhatása kerül veszélybe.

Sem az egészségügyhöz való hozzáférés, sem a lakhatás nem biztosított ma Magyarországon, és ezt a tendenciát jövőre, a kormányváltás után azonnal meg kell fordítani – mondta el Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP és Csárdi Antal az LMP országgyűlési képviselője péntek reggel az ATV Start című műsorában.

„Eltelt egy év és óriási gond, hogy nem tudjuk, a betegek állapota milyen stádiumba került az orvos-beteg találkozások felfüggesztése, azaz az ellátatlanság miatt” – hívta fel a figyelmet Bangóné Borbéky Ildikó. Csárdi Antal hozzátette, nagyon fontos, hogy először fokozatosan, észszerű lépésekben az egészségügyi szolgáltatások nyíljanak meg.

„Ne felejtsük el azt sem, hogy eddig mintegy 5500 szakdolgozó hagyta ott az egészségügyet. Azt is tudjuk, hogy voltak intézmények, ahol csak május végéig, tehát hamarosan lejáró feltételekkel írták alá a munkatársak a jogviszonyukat. Két hét múlva várhatóan tömegével fognak felmondani a további szakdolgozók, hiszen bebizonyosodott, hogy az új jogviszony miatt eleve kevesebbet keresnek, és van, ahol kevesebb szabadságuk is van” – ismertette a szocialista politikus. Megjegyezte, nagyon el van fáradva mindenki az egészségügyben, főleg, akik a COVID-osztályokon dolgozták végig az elmúlt több mint egy évet.

Emlékeztetett, már egy éve elkészült a Pintér Sándor, belügyminiszter által 350 millió forintért megrendelt tanulmány az egészségügy átalakításáról. „Ezt miért nem ismerhetjük meg? Teljesen logikus a kérdés: van-e terve a kormánynak erre a helyzetre? De hát azt is tudjuk, hogy azonnal titkosították tíz évre ezt a tanulmányt, éppen ezért úgy néz ki, hogy Magyarországon ma senki nem ismerheti meg ezeket a terveket. Márpedig itt az egészségügyről beszélünk, és ez valamennyiünket érinti” – hívta fel a figyelmet Bangóné.

Az új fideszes képviselői indítványra, melynek értelmében az önkormányzati bérlakásokat 15-20%-os nyomott áron vehetnék meg a bérlők, elmondták, a demokratikus ellenzék pártjai úgy látják, a kormány a lakástörvény módosításával megint csak a közvagyonok és a közpénzek kivonásával csökkentené az erőforrásokat.

„Láttuk ezt már az elmúlt évtizedben korábban is: a kisebb pénzű családoknál azonnal megjelenik a fideszes haveri körhöz közel álló lakásmaffia, aki „kisegíti” őket, megvetetik velük a lakást, majd végül ezek a családok eladósodnak vagy az utcára kerülnek” – emlékeztetett Csárdi Antal.

„Ezt a törvényt ismét egyéni indítványként nyújtották be, ami azt jelenti, hogy nem kell szakmai szervezetekkel vagy az önkormányzatokkal egyeztetni, noha nyilvánvaló, hogy ez lenne az első: Magyarország összes önkormányzatát meg kellene keresni az önkormányzati bérlakások ügyében. Mindannyian láttuk, hogy tegnap este, még egy fideszes polgármester is azonnal nyílt levelet írt. A kormány a szokásos technikát alkalmazza, mint az elmúlt 10 évben minden esetben a necces törvényeknél: semmilyen szakmai szervezettel, minisztériummal nem kell egyeztetni, hanem magát a törvénykezési rendszert kijátszva néhány nap alatt elfogadják. Ez pedig ezúttal is pusztán egy gumicsont lesz, hiszen ezen a módszerrel újra csupán hitelekbe kergetnék a magyar családokat” – figyelmeztetett végezetül Bangóné Borbély Ildikó.

Kapcsolódó párttagok