Gazdaság, Külföld | Európa Parlament Brüsszel KKV
2013. május 17. 14:50

Továbbra is adós az Unió a 'kkv-teszttel'

Az Európa Parlament kisvállalkozói munkacsoportjának elnöksége arra szólítja fel az EP-t, hogy tegye kötelezővé a törvényhozási folyamat egyes pontjain a „kkv-teszt” elvégzését, azaz vizsgálják meg, hogy az adott jogszabály milyen hatással lehet a kisvállalkozókra.

A kisvállalkozói ajánláscsomag 2011. szeptemberi elfogadása óta adós az EP a „kkv-teszt” bevezetésével, ezért arra kéri az kisvállalkozói munkacsoport elnöksége a Parlamentet, hogy kerüljön be az eljárási szabályzatba ez a mozzanat. A teszt lényege, hogy egy-egy új irányelv kidolgozása során az erről szóló jelentés szakbizottsági szavazását követően, de még a plenáris szavazás előtt megvizsgálják, hogy az adott törvényjavaslatnak van-e hatása a kisvállalkozókra, illetve hátrányosan érinti-e őket. Amennyiben igen, úgy alternatív javaslatokat kell kidolgozni a probléma megoldására.
 
Herczog Edit KKV munkacsoport elnökségi tagja és mint Small Business Act jelentéstévője a frakcióvezetőknek küldött levél kapcsán hozzátette, hogy eddig egyetlen alkalommal, a közbeszerzési szabályok módosításakor végeztek el hasonló tesztet, pedig a kkv-k helyzetbe hozására az EP, a Tanács és a Bizottság által elfogadott csomag ezt javasolja. A szakpolitikus úgy fogalmazott, hogy az adminisztratív terhek egyszerűsítése és a pénzügyi eszközökhöz való hozzáférés könnyítése mellett ez a harmadik lába a kkv-javaslatcsomagnak, így erről sem szabad megfeledkeznie a törvényhozásnak.