eszon.hu | Belföld | ÁFA-csökkentés Miskolc
2016. december 09. 18:24

Továbbra is áfacsökkentést!

Továbbra is áfacsökkentést!
Ha nem csökkentik a baromfihús áfáját, jelentős drágulás jöhet. A feketegazdaság is szűkülhet az intézkedéssel.

Ha nem csökkentették volna a sertéshús áfáját, akkor ma már – mivel jelentősen megemelkedett az élőhús felvásárlási ára – a karaj kilója például 300-400 forinttal kerülne többe. Ugyanez lesz jövőre a baromfihússal is, hiszen az is nyomott áron szerepel a piacon. Éppen ezért az MSZP továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy ne csak egy-egy termék, hanem minden alapvető élelmiszer áfáját csökkentse a kormány 5 százalékra.

Minderről Gőgös Zoltán országgyűlési képviselő, az MSZP elnökhelyettese beszélt pénteken Miskolcon.

Közölte, hogy ismét benyújtották, ezúttal 13. alkalommal az áfacsökkentésről szóló javaslatukat. Az MSZP már évek óta követeli ezt az intézkedést. A kormány ugyan rájött, hogy a szocialistáknak igazuk van, de ezt nem ismerik el, a javaslataikat rendre leszavazzák. Szakaszosan viszont már elkezdték megvalósítani mindazt, amit az MSZP szerint már régen meg kellett volna tenniük. Ettől függetlenül ez továbbra is kevés, az áfacsökkentést minden alapvető élelmiszerre ki kell terjeszteni, minél hamarabb. Az MSZP javaslata szerint az 5 százalékos áfát a baromfihúson kívül például az UHT tej esetében is alkalmazni kell, hiszen a legnagyobb importnyomás ezen a terméken van. Be kellene vonni a kedvezményes áfakörbe az alapvető zöldség- és gyümölcsféléket, az alapvető kenyérféléket, a vizes zsemlét, a kiflit, illetve az édesvízi halakat.

Gőgös rámutatott: mindez átmenetileg évi 100 milliárd forint bevételkiesést jelenthet az államnak, amit kezdetben simán lehetne fedezni a földeladásokból befolyt 270 milliárd forintból. Ugyanakkor a 100 milliárd forint szakértők szerint előbb-utóbb csökkenni fog, hiszen a feketekereskedelem visszaszorításával rákényszerítik az eddigi ügyeskedőket a béremelésre, a járulékbefizetésre. A bérek jelentős részét ugyanis az áfacsalásokból befolyt összegből fedezték, s ha ez nem lesz, az eddigi nepperek kénytelenek lesznek a munkavállalóik fizetését törvényesen rendezni.

A szocialista politikus emlékeztetett arra, hogy az áfacsökkentési program része a biztos megélhetésért kidolgozott négypontos parlamenti javaslatcsomagjuknak. Ennek másik pontja a minimálbér nettó összegének százezer forintra emelése úgy, hogy közben a kis- és közepes vállalkozások adó- és járulékterhe csökkenjen. A nyugdíjak emelésével kapcsolatban a szocialisták azt javasolják, hogy az ország térjen vissza a régi számítási rendszerre. Eszerint ugyanis a legutóbbi emelés mértéke nem 0,9 százalék lett volna, hanem ennek a háromszorosa. Az energiaárakat is csökkenteni kell, annál nagyobb mértékben, ahogyan azt korábban a kormány tette. A kőolaj és a földgáz világpiaci ára ugyanis az utóbbi években 40-60 százalékkal csökkent, ennek viszont csak egy része jelent meg a magyar árakban. Éppen ezért az MSZP azt javasolja, hogy az átlagfogyasztásig a gáz árát 20 százalékkal, az áram és a távhő árát pedig 10-10 százalékkal mérsékeljék.

Dr. Varga László, Miskolc országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy az MSZP december 16-ig meghosszabbította a miskolci adománygyűjtési akcióját. Elsősorban tartós élelmiszerek felajánlását várják. Az adományokat az MSZP Corvin u. 9. szám alatti irodájában minden munkanapon 8 és 16 óra között, az Árpád utca 43. szám alatti képviselői irodában hétfőn és pénteken 10 és 14, szerdán 14 és 18 óra között gyűjtik. Kijelentette, soha ennyi adomány nem érkezett még ruhából, mint amennyit az elmúlt hetekben sikerült összegyűjteniük.

Az eredeti írás és az itt használt fénykép az eszon.hu oldalon jelent meg.

Kapcsolódó párttagok