mszp.hu | Belföld, Külföld
2022. március 01. 14:40

Továbbra is blokkolja a magyar kormány a NATO-Ukrajna bizottsági ülések miniszteri szintű összehívását? – Az MSZP írásbeli kérdéssel fordul Orbán Viktorhoz

Mesterházy Attila Ukrajna NATO, illetve európai uniós csatlakozására vonatkozó kérdésére Szijjártó Péter tavaly év végi miniszteri meghallgatásán a következő választ adta: „Tehát a NATO-Ukrajna bizottsági ülések miniszteri szinten történő összehívását továbbra is blokkoljuk, és ha ez így megy tovább, akkor nem vagyok abban biztos, hogy az Európai Unióban is nem kell majd nyúlnunk a vétó, illetve a blokkolás eszközéhez Ukrajnával kapcsolatban különböző integrációs kérdésekben.”

Kedden azonban Szijjártó Péter bejelentette, hogy a kormány változtatott Ukrajna uniós tagságával kapcsolatos álláspontján, az azonban nem derült ki, hogy a jelenlegi helyzetre való tekintettel hogyan viszonyulnak Ukrajna NATO tagságához.

A kormányzati politika változására tekintettel Mesterházy Attila írásbeli kérdésekkel fordul a miniszterelnökhöz, annak tisztázása érdekében, hogy a kormány továbbra is blokkolni kívánja-e a NATO-Ukrajna bizottsági ülések miniszteri szintű összehívását, illetve Ukrajna csatlakozását a NATO Kooperatív Kibervédelmi Kiválósági Központjához.

MSZP

Bővebb információ: Mesterházy Attila, a Külügyi bizottság alelnöke