mszp.hu | Belföld | Civilek
2023. augusztus 06. 20:08

Továbbra is fontos kiállni a balatonvilágosi strandok mellett

Továbbra is fontos kiállni a balatonvilágosi strandok mellett
Lakossági fórumot tartott vasárnap délelőtt az Aligai Fürdőegyesület (AFE) Balatonvilágoson, hogy megvédjék a település strandjait a kisajátítástól. A borongós esős idő ellenére több mint százan érkeztek az AFE lakossági fórumára a balatonvilágosi művelődési házba.

A Balatonvilágos önkormányzatához tartozó és 2007-ig a magyar állam tulajdonában álló aligai üdülőkomplexum közösségi használatáért gyakorlatilag évtizedek óta küzdenek a helyi lakosok. Az üdülő területének egy része ugyanis még mindig állami tulajdonban van, amit a tulajdonos különféle jogi trükkökkel próbál kijátszani, hogy a terület egészét magáncélra használhassa. Ebbe beletartozik a partmenti sáv, amelynek felparcellázása és eladására már sor is került, de még a helyi református és katolikus templom környéke is. Ha pedig a partig érő telkeken elkezdődhet az építkezés, akkor az az 540 méteres partszakasz elveszíti közpart jellegét, és teljes egészében magánterületté válik. Ezzel pedig Balatonvilágos elveszítheti közösségi területeinek jelentős részét.

Az egyesület aratott már néhány győzelmet az erősen lejtő pályán. Néhány évvel korábban az akkori tulajdonos a löszfal tetejére tervezett egy hét emeletes szállodaépületet, amit az utolsó pillanatban az MSZP frakcióvezető-helyettesének, Gurmai Zitának a segítségével végül sikerült megakadályozni.

A vasárnapi lakossági fórumon kiderült, hogy az AFE munkája mára jócskán túlmutat az eredeti feladatain, a felszólalásokból világossá vált, hogy az óvodai pedagógushiánytól a megközelíthetetlen templomig, mindenben az egyesület segítségére számítanak a helyi lakosok.

Többször jelezték, hogy számítanak a fórumon jelenlévő politikusok, köztük a jelenlévő Molnár Zsolt MSZP-s pártigazgató segítségére is, hiszen a Balaton közös kincsünk, a part magáncélú felhasználása nem elfogadható a helyi közösségek számára. A legfontosabb lépés a kiemelő kormányrendelet visszavonása lenne, hiszen a jelenlegi szabályozás értelmében az önkormányzat mozgástere meglehetősen beszűkült.

Bukovszki András, az AFE alelnöke elmondta, hogy számukra minden párt támogatása fontos, hiszen tudja a választott képviselők feladata éppen az, hogy az ilyen ügyekben támogassák a helyiek kezdeményezését. A rendezvényre meghívták Witzmann Mihály fideszes képviselőt is, aki családi programra hivatkozva nem vett részt a rendezvényen.

A lakossági fórumra Molnár Zsolt, az MSZP országgyűlési képviselőjét, pártigazgatóját elkísérte Hajmási Judit, a párt Somogy megyei elnöke, és Bévárdiné Pethő Mariann az MSZP Nőtagozatának megyei elnöke is. Mindhárman elkötelezett támogatói annak, hogy a Balaton közkincs, így fontos volt számukra, hogy jelenlétükkel is támogassák a helyi közösséget küzdelmükben.