mszp.hu | Belföld | Biztonságpolitika
2024. március 18. 10:21

Továbbra is homály fedi a kínai rendőrök magyarországi munkáját

Továbbra is homály fedi a kínai rendőrök magyarországi munkáját
A Belügyminisztertől kért tájékoztatást Harangozó Tamás az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának alelnöke a kínai rendőrök magyarországi járőrözési okán, hiszen a NATO biztonsági kihívásként tekint az ázsiai országra, emiatt különösen fontos, hogy minden információ rendelkezésre álljon az országok közti megállapodásról.

A műsor elején a március 15-i megemlékezésről is szó volt, Kunhalmi Ágnes úgy fogalmazott, az unió vagy magasabb szintre lép az integráció terén vagy megszűnik létezni. Harangozó Tamás szerint jelenleg olyan világban élünk, melyben az EU-val szembeni valódi elégedetlenség oka, hogy azokban a kérdésekben, ahol az unió tudja a legjobban képviselni az emberek érdekét, ott több erőforrással kellene rendelkeznie. Az uniónak normális esetben a szubszidiaritás elve szerint kellene működnie, magyarul, a döntéseknek azon a szinten kell megszületniük, amelyre azok közvetlenül hatással is vannak. Így az önkormányzatoknak kellene dönteniük saját ügyeikről, a kormány azokba nem szól bele. Vannak persze közös döntések EU-s szinten, mint a külpolitika és a honvédelem, ezek terén jelenleg béna kacsa az unió, ugyanis közös fizikai védelem európai szinten jelenleg nincs, mutatott rá Harangozó Tamás. A júniusi 9-i választásokat követően két lehetőség van: vagy az unióban hívő pártok fogják a megkezdett folyamatokat tovább folytatni, vagy azok a pártok, akik euroszkeptikus gondolkodásúak. 

Az MSZP frakcióvezető-helyettese szerint Magyar Péter programja sok szempontból egyezik a Magyar Szocialista Párt programjával. Mindezek mellett azonban a legfontosabb, hogy az emberekkel törődjenek a pártok. Az MSZP így figyelmet fordít a bérlakásépítésekre, az uniós források felhasználására is. 

A kínai rendőrök magyarországi járőrözésével kapcsolatban Harangozó Tamás elmondta, az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának alelnökeként kért az üggyel kapcsolatban tájékoztatást, ugyanis ez a bizottság semmilyen tájékoztatás nem kapott a megállapodás részleteiről. A NATO Közgyűlés tagjaként sem jutott bővebb információkhoz a szocialista képviselő, pedig ilyen tekintetben is fontos volna tudni, miről is szól pontosan a rendfenntartók közti megegyezés, hiszen a NATO Kínára kihívásként, veszélyként tekint. Ilyen esetben, ha fegyveres rendvédelmi szerv tagjai Magyarországon jogkörrel intézkedhetnek akár magyar állampolgárokkal szemben is, akkor illene annyit közölni, ez mire terjed ki, miért van és mi a tartalma. A bizottsági ülés összehívását kezdeményezte Harangozó Tamás, így a válaszadás nem elkerülhető, ha azonban továbbra sem közöl semmit a kormány, az több mint gyanús. 

Szavazz a szocikra!

2024-05-22 10:12

Kapcsolódó párttagok