Továbbra sem garantált a választások tisztasága!

A Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma Állandó Bizottságának mai ülésén a választási eljárásról szóló törvényről volt szó. A törvény végrehajtási rendelkezései kapcsán Harangozó Gábor elmondta, hogy az MSZP számára egyformán fontos a határon túli magyar választópolgárok biztonsága és a választás tisztasága.

A választásokkal és a választási eljárással kapcsolatban most felmerült néhány problémák, például a magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok névjegyzékének kényszerű titkosítása elkerülhető lennének, ha nem maradtak volna el az egyeztetések, amelyekre már az állampolgársági törvény módosítása esetében felhívtuk a kormány figyelmét.

A választások tisztaságát komoly garanciák beépítésével lehet csak biztosítani. Ilyen garanciákat az MSZP módosító javaslat formájában benyújtott a választási eljárásról szóló törvényhez, de egyetlen egyet sem szavaztak meg ezek közül. Így továbbra is aggályos, hogy a külhoni szavazók esetében szükséges regisztrációt ténylegesen a választópolgár végzi el, vagy az adataival rendelkező szervezetek visszaélhetnek ezzel. A szomszédos országok postaszolgálatainak tervezett kizárásával továbbra sem rögzített a szavazólapok visszajuttatásának módja, és fennáll annak veszélye, hogy azokat összegyűjtve bármely szervezet, vagy magánszemély visszaélést követhet el.

A felmerült aggályokat a jelen lévő külhoni magyar szervezetek képviselői is osztották. A résztvevők hangsúlyozták, hogy amennyiben nem sikerül a felmerült kérdésekre megnyugtató válaszokat találni, fennáll a veszélye annak, hogy a választási eredmények esetleges megkérdőjelezéséért a magyar közvélemény a külhoni magyar közösségeket teszi felelőssé.

Ezért Harangozó Gábor újra javasolta azokat a garanciális elemeket, amelyek a választás tisztaságát garantálják. Reméljük, hogy a bizottsági ülésen a kérdések iránt tapasztalt kormányzati kompromisszumkészség később a parlament falain belül is megmutatkozik.

MSZP