mszp.hu | Belföld
2024. február 29. 13:56

Továbbra sem tudjuk, ki adott utasítást Nováknak

Továbbra sem tudjuk, ki adott utasítást Nováknak
Közel egy hónap telt el a kegyelmi botrány kirobbanása óta, amely miatt az államfő és a volt igazságügyi miniszter is távozni kényszerült a közéletből. Az ügy részletei azonban a mai napig tisztázatlanok, a botrány valódi felelősei eddig homályban maradtak.
Nehezen hihető, hogy a miniszterelnök ne tudott volna a kegyelmi kérelemről, hiszen sajtóhírek szerint a kormányfőhöz közel álló személyek kapcsolatban lehettek az ügy érintettjével. 
 
Nem csak a valódi felelősök, hanem a kegyelmi döntés indokolása sem került nyilvánosságra, amelyről a jelenlegi hatalom szerint jogszabályi akadályok miatt nem hullhat le a lepel. Egy csaknem 14 éve kétharmados felhatalmazással kormányzó hatalom azonban bármikor tudna dönteni arról, hogy jogszabályok módosításával elhárítsa ezt az akadályt. 
 
Az MSZP az ügy kirobbanása után parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezte, hogy egy átfogó vizsgálat keretében kerüljön sor a kegyelmezési jog gyakorlásának felülvizsgálatára, valamint tisztázódjon, hogy kik a valódi felelősei az ügynek. Az MSZP frakcióvezetője hétfőn a parlamentben arról kérdezte a miniszterelnököt, hogy támogatja-e egy vizsgálóbizottság felállítását. Orbán Viktor úgy választolt, hogy minden vizsgálatot támogat. 
 
Amennyiben valóban tiszta a kormány lelkiismerete, akkor itt az ideje, hogy érdemben támogassa a vizsgálóbizottság felállítását, hiszen a közvélemény joggal várja a választ arra a kérdésre, hogy miért kapott kegyelmet K. Endre. 
 
MSZP