mszp.hu | Gazdaság
2023. augusztus 08. 12:40

Továbbra sincs esély az inflációs helyzet javulására

Továbbra sincs esély az inflációs helyzet javulására
A ma megjelent inflációs adatok továbbra sem adnak okot bizakodásra, hiszen továbbra is jelentős mértékben emelkedtek az élelmiszer- és energiaárak. Korózs Lajos, az MSZP alelnöke keddi sajtótájékoztatóján elmondta, a társadalom egyharmada nagyon nehéz körülmények között kénytelen élni, a helyzet javulására pedig esély sincs.

A KSH által ma közölt, legfrissebb inflációs adatokból kiderült, hogy a fogyasztói árak 17,6 százalékkal nőttek átlagosan az előző év azonos hónapjához képest. A nyugdíjas fogyasztói árindex pedig 18,7 százalékot mutat, a nyugdíjasok tehát sokkal többet fizetnek a boltokban, mint a lakosság egésze. Továbbra sincs ok hátradőlni, hiszen egyre csak emelkednek az árak, csak kisebb mértékben, mint eddig, mondta el Korózs Lajos. Folyamatos emelkedést mutat a háztartási energia és az élelmiszerek ára is. 

Két év távlatából tekintve a folyamatokat pedig a helyzet még elkeserítőbb, ugyanis az árak 40-45 százalékkal emelkedtek, míg a bérek csupán 30-35 százalékkal, ezt hívják reálpozíció-vesztésnek, hangsúlyozta Korózs Lajos.

Az élelmiszerárakat részletesen megfigyelve megállapítható, hogy a tojás több mint 30 százalékkal drágult, a tejtermékek közel ugyanennyivel, a kenyér 27 százalékkal, a vaj és a vajkrémek, valamint a péksütemények körülbelül 25 százalékkal kerülnek többe, mint tavaly júliusban.

A kormány „kreatív energiabeszerzési konstrukciója” ellenére 35,7 százalékkal drágult a háztartási energia ára is. A vezetékes gáz több mint 47 százalékkal, a palackos gáz 41,6 százalékkal, az elektromos energia 26 százalékkal, de a jármű-üzemanyagok ára is 21,5 százalékkal emelkedett egy év alatt.

A kiskereskedelmi forgalomban is visszaesés figyelhető meg, melynek következtében csökkent a kormány adó- és ÁFA-bevétele is. A kormány eddig sem nyújtott érdemi segítséget az embereknek, hiszen bevezették a kiskereskedelmi különadót, az extraprofit-adót, megemelték az üzemanyagok és a támogatott gyógyszerek adóját is, ez pedig mind tovább nehezítette az amúgy is szorult helyzetbe kerültek mindennapjait. Korózs Lajos emlékeztetett, a „non plus ultra” az, hogy a kormányzat gyakorlatilag megszüntette a CSOK-ot a városokban, a lakhatási támogatások rendszerének átalakításával.

Az MSZP alelnöke elmondta, a legnehezebb helyzetben jelenleg a kisnyugdíjasok, az önálló életet kezdő fiatal párok, a közmunkások, a minimálbért keresők, valamint az albérletben élők vannak. A drágulások pedig az alsó-középosztályt is elérték már, ennek a társadalmi rétegnek már nagyon nagy kihívást jelent a mindennapi megélhetés. „A társadalom körülbelül egyharmada nagyon komoly megélhetési problémákkal küzd. Nem tud egy komolyabb összeget sem megtakarításként felmutatni, sem áldozni egy váratlan kiadásra” – részletezte Korózs Lajos. Hozzátette, az üdülésről és a kikapcsolódásról pedig már sajnos nem is érdemes beszélni. „Nos, így állunk most, 2023 nyár közepén és esélyünk sincs arra, hogy változzon a helyzet” – zárta sajtótájékoztatóját az MSZP alelnöke.

Kapcsolódó párttagok