2012. február 02. 14:56

Továbbra sincs hosszú távú megoldás a válság kezelésére

Az Európai Parlament ma elfogadott állásfoglalásában bírálta a tagállami kormányokat tömörítő Tanács döntését az euróválság megoldására létrehozott kormányközi szerződésről. Tabajdi Csaba, az MSZP EP delegációvezetője szerint a jobboldali kormányok többsége által irányított Tanács ismét túl későn, és túl keveset tett az euróválság hiteles és hosszú távú megoldása érdekében. "Változatlanul az a véleményünk, hogy Magyarországnak elemi érdeke csatlakoznia a kormányközi szerződéshez. Hangsúlyozzuk ugyanakkor, hogy a kormányközi szerződés ebben a formában hosszú távon nem jelent megoldást az Európai Unió és az euróövezet problémáira."

"Fontos, hogy Magyarország csatlakozik a kormányközi szerződéshez és, hogy a kormány ezirányú szándékát Orbán Viktor már a január 30-i uniós csúcs előtt bejelentette. Ez ugyanis érdemben korlátozza a jövő kormányainak túlköltekezését. Csalódottak vagyunk ugyanakkor, hogy a miniszterelnök ígéretével ellentétben nem vitatta meg a kérdést az Országgyűléssel" - jelentette ki Herczog Edit, az Európai Szocialista Frakció kincstárnoka.

A szocialista európai parlamenti képviselők szerint az európai baloldal két éve képviselt javaslatainak beépítése nélkül a válságkezelés visszafogja a gazdasági növekedést és nem szolgálja az új munkahelyek létrehozását. A pénzügyi unió a válság német koncepciójára épül, amely szerint Európa problémája elsősorban a költségvetési fegyelem hiánya, ezért a válságot újabb és újabb megszorításokkal kell kezelni. Mindeközben egész Európa érzi a beruházásokat ösztönző gazdaságpolitika hiányát. Nem elég, ha kizárólag a megszorításokra helyezzük a hangsúlyt. Ez ugyanis ahelyett, hogy eltüntetné, inkább felerősíti a tagállamok közti gazdasági és versenyképességi különbségeket, amely a jövőben újabb válság kialakulásához fog vezetni."

Tabajdi Csaba szerint csökkentenünk kell az államadósság-törlesztésből eredő költségvetésekre nehezedő nyomást. "Ez csak az eurókötvények bevezetésével lehetséges, amennyiben a tagállamok a valódi szolidaritás jegyében megosztják egymás között az államadósságuk kockázatát. Ezért úgy gondoljuk, hogy bár a kormányközi szerződés Magyarország számára szükséges, Európa számára messze nem elegendő."

"Az Európai Uniónak valódi európai szolidaritáson alapuló, növekedésösztönző, munkahelyeket teremtő és uniós keretekben elfogadott válságkezelésre van szüksége, összhangban a magyar és az európai szocialisták javaslataival. Az Európai Uniónak valódi európai szolidaritáson alapuló, növekedésösztönző, -főként a fiataloknak számára-munkahelyeket teremtő és uniós keretekben elfogadott válságkezelésre van szüksége, összhangban a magyar és az európai szocialisták javaslataival " - mondta Herczog Edit.