Trafikmutyi: központi korrupció, nemzetbiztonsági szál

A nyilvánosságra került titkos hangfelvétel és levél alapján világos, hogy a "trafikmutyi" nem egy elszigetelt korrupciós akció, azt a Fidesz központilag szervezte. Az ügy nemzetbiztonsági vonatkozásait az MSZP szakpolitikusai már vizsgálják.

Lukács Zoltán frakcióvezető-helyettes a sajtótájékoztató elején emlékeztetett: mára egy hangfelvétel és egy levél is feketén-fehéren bizonyítja, hogy az állami dohánycég és a pályázatok ellenőrzésével megbízott minisztérium kiadta a dohányboltok üzemeltetésére jelentkezők névsorát, hogy azt politikai alapon osztályozhassák helyi fideszes vezetők.

"Kártyavárként omlottak össze a kormánypárti politikusok hazugságai" - mondta, hozzátéve: korábban Horváth István szekszárdi polgármester, valamint Lázár János és Kósa Lajos is hazudott, amikor cáfolta a trafikokról történt politikai egyeztetéseket. A frakcióvezető-helyettes szerint a trafikok "aktivista hálózatként, logisztikai bázisként" működhetnek a Fidesznek a jövő évi választásokon. 
 
Lukács Zoltán hangsúlyozta, ki kell deríteni, "meddig ér a trafikbotrány". Szerinte "mindenkinek világos lehet, hogy Orbán Viktor tudta nélkül ez nem történhetett meg". Rámutatott, az ügy kivizsgálása során kiderülhet az is, az ügyészség a törvényt, vagy a Fideszt képviseli. Amennyiben ugyanis az ügyészség a választási kampány előtt nem indít érdemi vádemeléseket a pályáztatás ügyében, hanem "névtelen senkiket gyanúsít súlytalan bűncselekményekkel", akkor "tényként kezelhetjük az eddigi gyanút", miszerint az ügyészség a "Fidesz pártirányítása alatt áll" - fejtette ki.
 
Az ellenzéki politikus a hvg.hu birtokába került hangfelvétel alapján további bűncselekmények gyanúját is felvetette. A hallottakból ugyanis az is kiderül, hogy a Fidesz vagy nyilvántartást készített a három évvel ezelőtti kopogtató cédulákról, vagy megőrizte azokat. Ez utóbbi cselekmény már súlyos nemzetbiztonsági kockázatot is rejthet. Az ügy nemzetbiztonsági vonatkozásait az MSZP szakpolitikusai már vizsgálják.
 
Az MSZP továbbra is a nemzeti dohányboltokra kiírt pályázatok megsemmisítését, majd a dohánypiac újraszabályozását és új pályáztatást követel!