Belföld | trafikmutyi közlemény
2013. augusztus 26. 15:20

Trafikok: a rendszerszintű korrupció iskolapéldái

A maffiamódszerekkel átrajzolt dohánypiac gyakorlati megvalósítása és működtetése hű képet fest az Orbán-kormány által folytatott rablógazdálkodás rendszeréről.

A Fidesz az országos trafikmutyiját azzal magyarázza, hogy itt az ifjúság egészségének védelme, a fiatalkori dohányzás visszaszorítása a cél. Ehhez képest rengeteg iskolakapu közvetlen közelében nyílt egy, sőt nem ritkán két, vagy több nemzeti trafik, de a kórházak, rendelőintézetek, gyógyszertárak tőszomszédságában is százával találni dohányboltot.

Ahol egyébként nem csak dohányt, hanem alkoholt is be lehet szerezni, méghozzá a korábbi időkorlátoktól mentesen. Szombathely belvárosában például ez azt jelenti, hogy az ott élők nem csak a megszokott boltjaikat látják tönkremenve, hanem a nyugodt éjszakáknak is búcsút inthettek, az éjjel-nappal nyitva tartó mutyista dohány- és alkoholüzlet ugyanis egy percre sem áll le.

Az országnak harmada lassan éhen gebed, a társadalom 80 százaléka rosszabbul él, mint három éve, de az Orbán-kormányt mégis inkább az érdekli, hogy az általuk kisajátított üzletág még csak véletlenül se kerülhessen vissza oda, ahová való: a valódi kereskedőkhöz. Miközben az 1-2 ezer fideszes haver kedvéért tönkrevágott 40 ezer család semmiféle kártérítésre nem számíthat, a kormány korrupt holdudvara a trafiktörvény szerint ma még látszólag nyugodt lehet: csak milliós fájdalomdíj ellenében tehetők ki a trafikjaiból!

A kormányzat célja tehát nyilvánvalóan nem a jólét minél szélesebb társadalmi körben való terjesztése, hanem a hétköznapi emberek megmaradt javainak lenyúlása, majd minden áron való megtartása. Azonban akárhogy kapaszkodik a Fidesz a hatalomba és a hatalommal visszaélve megszerzett jószágaiba, az MSZP 2014-ben le fogja váltani az Orbán-kormányt, mert ez az ország érdeke. Az Orbánék által elrabolt, elhappolt, majd bebetonozni akart vagyont vissza fogjuk venni, éspedig azon orbáni törvény alapján, amely az ebül szerzett pénzekre is (!) alkalmazhatóan különadót ír elő.

Eszerint tehát a csalfán elzabrált dohány-koncessziókat visszavesszük, az Orbánék által megígért júdáspénz 98 %-os különadó levonása utáni részét kifizetjük, és felszabadítjuk a dohánypiacot mindazok számára, akik vállalják a szigorú jövedéki elszámolást. Az MSZP olyan köztársaságot fog építeni, amelyben a jólét, a biztonság, a szabadság és az igazság lesz az úr!

Szanyi Tibor,
országgyűlési képviselő