MTI/mszp.hu
2011. március 07. 10:52

Trendfordulót mutatnak az időközi önkormányzati választások

Az MSZP szerint a vasárnapi időközi választások a pártok támogatottságában bekövetkezett trendfordulóról árulkodnak, ugyanis az MSZP növelni tudta szavazótáborát, míg a Fidesz kevesebb voksot szerzett.

Török Zsolt, az MSZP szóvivője vasárnap a szavazás adataira hivatkozva az MTI-nek elmondta: a Dunaújvárosban rendezett időközi választáson a szocialisták jelöltje tudott győzni, maga mögé utasítva a fideszes, a jobbikos és az LMP-s jelölteket. Kiemelte: a szocialisták emellett a vasárnapi pápai voksoláson 50 százalékkal növelték támogatóik arányát az október 3-i önkormányzati választásokhoz képest.

Az MSZP ugyanis a szavazatok 35 százalékát tudta megszerezni a tavaly ősszel elért 23 százalékos eredmény után, ami annak ellenére is másfélszeres emelkedést jelent a szavazatszámokban, hogy a korábbinál kevesebben voksoltak - fejtette ki a politikus. Hozzátette: eredményükkel párhuzamosan egyharmadával csökkent a Fidesz támogatottsága, mivel a kormánypárt pápai jelöltje csak négyezer voksot tudott begyűjteni az őszi hatezerrel szemben.

Török Zsolt az eredményeket értékelve úgy fogalmazott, hogy országos szinten is "lejárt az átverések időszaka", az emberek már nem hisznek olyan mértékben a kormánypártokban, mint október 3. előtt.

Pápán Kovács Zoltán polgármester, Dunaújvárosban pedig Dorkota Lajos önkormányzati képviselő megyei kormányhivatal élére történő kinevezése miatt kellett időközi választásokat kiírni. A vasárnap időközi választáson Pápán Áldozó Tamást (Fidesz-KDNP) választották meg polgármesternek, a város 9-es számú választókörzetében pedig Unger Tamás (Fidesz-KDNP) győzött. Dunaújváros 9-es számú választókörzetében az MSZP-s Tóth Kálmánt választották önkormányzati képviselővé.