mszp.hu | Belföld
2020. június 04. 10:37

Trianon 100.

Trianon 100.
100 évvel ezelőtt írták alá egy Párizs melletti kastélyban azt a szerződést, amely lezárta az első világháborút számunkra, és nem mellesleg megteremtette a független Magyarországot.

Trianon nem természeti katasztrófa volt, ami a semmiből jött és senki nem visel érte felelősséget. Bár közvetlen kiváltó oka a háborús vereség, ismertek azok az okok, amelyek miatt a vereség összeomláshoz vezetett: a magyar nacionalista politikai elit erőltetett magyarosító reformjai és a magyar szupremáció dominanciáját biztosító politika.

Trianon Magyarországot sújtó igazságtalan nagyhatalmi döntés volt, aminek következtében a mai napig megoldatlan a kisebbségbe szorult magyarság jogainak maradéktalan érvényesítése.

De 100 év elteltével az emlékezésnek nem az a feladata, hogy egy immár történelmivé vált traumát újraépítsen, hanem az, hogy segítsen megérteni, miként kerülhetjük el annak megismétlődését.

A Magyar Szocialista Párt álláspontja szerint Trianon traumáját az Európai Unión belüli valós nemzetegyesítéssel, a határok jelképessé tételével lehet meghaladni.

Dr. Tóth Bertalan
az MSZP elnöke, frakcióvezető

Kapcsolódó párttagok