mszp.hu | Belföld
2020. június 04. 15:09

Trianon tanulságai nyomán sokkal erősebb integrációt kínál az egész magyarságnak az MSZP

Trianon tanulságai nyomán sokkal erősebb integrációt kínál az egész magyarságnak az MSZP
Az MSZP nemcsak méltón emlékezik meg és vonja le Trianon tanulságait, hanem erős vízióval is rendelkezik a nemzet egységéről.

Erről Molnár Zsolt, az MSZP pártigazgatója és budapesti elnöke beszélt csütörtökön, Trianon 100. évfordulóján az ATV Start című műsorában.

„Valamennyi magyarral összetartozunk, akiket sújtott ez az igazságtalan háborút lezáró igazságtalan békediktátum. Nekünk a világ minden részén élő magyarok iránti tisztelet a fontos, amihez képest másodlagos, hogy méltatlanok a körülmények, amit a fideszesek teremtettek. Kicsit úgy tűnik, mintha csak ők tartanák a nemzeti ünnepeket: nemcsak június 4-ét, de március 15-ét, október 23-át, és augusztus 20-át is. A fideszeseknek van egyfajta kisajátítási hajlamuk a nemzeti ünnepekkel vagy gyásznapokkal kapcsolatban” – állapította meg Molnár Zsolt.

Kérdésre, hogy miért mennek el mégis a Fidesz mai parlamenti megemlékezésre, elmondta, bár nem ítéli el, sőt megérti az eseménytől távolmaradó Demokratikus Koalíciót, az MSZP meg kívánja adni a tiszteletet a határon túli magyaroknak még akkor is, ha vérlázító módon elvették tőlük a felszólalás jogát.

Molnár megjegyezte, a jelenlegi magyar kormánynak is vannak egyébként helyes törekvései a határon túli magyarsággal kapcsolatosan, de ezek mögött is a szavazatszerzés és a nemzetmegosztó törekvés áll. „Alap nemzeti kérdésekben lehetne a kormány ennél konszenzuskeresőbb, ehhez képest ugye mindig „a baloldal ront rá a nemzetre” meg „árulja azt el”, sőt „Trianonért is a baloldal a felelős!””

A szocialista politikus elmagyarázta, mindez azért megmosolyogtató, mert a korábbi politikai elit erőteljesen jobboldali kötődést mutatott. Elmondta, szerinte részben ez az uralkodó elit felelős Trianonért, hiszen egy olyan politikát gyakoroltak, ami a nemzetiségek számára elfogadhatatlan volt.

„A baloldalnak ebben nincsen felelőssége, hacsak nem a Tanácsköztársaságra – amelynek rengeteg bűne volt – akarják hárítani azt a felelősséget, hogy nem sikerült a kisantant csapatokat meggátolniuk. Ők legalább kísérletet tettek és ellenálltak, miközben a jelenlegi hatalom által nagyra értékelt Horthy-hadsereg dekkolt a román fegyverek árnyékában, majd bevonult Budapestre, szóval mindenkinek vannak itt azért olyan momentumai, jobboldalnak és baloldalnak egyaránt, amelyek több önmérsékletet igényelnek” – mutatott rá.

Kérdésre, hogy az ellenzéki pártok soraiból az MSZP hogyan emlékezik meg a nemzet trianoni tragédiájáról, az MSZP budapesti elnöke megismételte, először leróják tiszteletüket az összmagyarság irányába Parlamentben, majd támogatva Karácsony Gergely, főpolgármester „hazafias kezdeményezését”, délután fél 5-kor, amikor leáll a tömegközlekedés, ők is megállnak majd egy percre elmélkedni, mit hozott a magyarság számára a Trianon óta eltelt 100 év.

Molnár elmondta, a Liszt Ferenc téri Ady-szobornál is tart az MSZP egy rövid megemlékezést. Ezen Hiller István fog beszédet tartani. „Természetesen az Ady-szobrot méltányosnak és korrektnek tartjuk, hiszen az az üzenet, amit Ady Endre munkássága, európaisága, progressziója képviselt, valamint határon túli, tehát Kárpát-medencei származása méltó arra, hogy ott rójuk le kegyeletünket és tiszteletünket”.

Visszatérve a felelősség kérdésére a pártigazgató elmondta, nem egy ember a felelős Trianonért. „Ez egy igazságtalan békediktátum volt, amit nyilván a győztesek diktálnak, de az a Tisza-i politika, ami belevezette a háborúba az országot, meg az a dualista elit, aki semmiféle kompromisszumot nem gyakorolt a nemzetiségek felé, ezek annyi gyűlöletet és haragot szedtek össze a Kárpát-medence más népeiben, hogy sajnos háromszor verték el „Döbrögin”, azaz a magyarságon ezt.”

Hozzátette, szerinte lenne kiút ebből a helyzetből, egy erős, euró-alapú, belső határok nélküli Európa, „ahol néhány óra alatt el tudunk menni autópályán Székelyföldre. Az komoly gyógyír lenne a sebeinkre, de sajnos a magyar kormány érdekérvényesítő képessége az Európai Unióban jelenleg nem túl magas”.

Az emléknapi nyilatkozatról kérdezve elmondta, az ellenzék abban a hiszemben volt, hogy ez egy közös nyilatkozat, hiszen egyeztetés is volt erről. „Ehhez képest végül a fideszesek csakis sajátjukként nyújtják be ez a nyilatkozatot, még kísérletet sem tesznek arra, hogy egy össznemzeti ügy legyen Trianon emlékezete. Ezt igazságtalannak és méltatlannak tartjuk, hiszen nem a fideszesek gyásza Trianon, hanem az egész nemzeté. A gyásznapnak pedig nincs jobb-baloldali értelmezése, ahogy a koronavírusnak sem”.

Végezetül megerősítette, az MSZP támogatja a kettős állampolgárságot, és annak ellenére, hogy a társadalom többsége a szavazati joggal nem ért egyet, jelenleg szerzett jogként tekint rá.

„Az az álláspontunk, hogy a kettős állampolgárság helyes intézmény, a szavazati jogot már szerzett jognak tekintjük, utóbbival szemben az lenne a helyes, ha a Kárpát-medencei magyarság saját maga közül küldene képviselőt a Parlamentbe, és nem egy listás, vitatott, sőt visszaélésekhez vezető levélszavazás útján történne”.

Kapcsolódó párttagok