2011. február 18. 15:49

Trükkös büdzsé, lopakodó megszorítások

A megyei közgyűlés fideszes többségének tegnapi döntéseit bírálták ma a szocialisták.

"Trükkös költségvetés, lopakodó megszorítások. Röviden így lehetne jellemezni a megyei önkormányzat tegnap elfogadott büdzséjét" - jelentette ki Kormos Dénes, az MSZP Borsod-Abaúj-Zemplén megyei önkormányzati frakciójának vezetője (képünkön jobbra) tegnap Miskolcon. Mind ő, mind pedig frakciótársa, Lukács András képviselő lesújtóan nyilatkozott a fideszes többség által elfogadott költségvetésről, illetve a megyei intézményhálózati struktúra átalakításáról szóló közgyűlési döntésről.

Kormos Dénes arról beszélt, hogy megítélésük szerint a megyei közgyűlés képviselőinek fideszes többsége a megye költségvetésének elfogadásakor olyan előterjesztésre mondott igent, amely "különböző trükkökkel" próbálja elhitetni, hogy a megye büdzséje tartható lesz. "Nem lesz tartható, legalább is abban a formában nem, ahogyan azt a közgyűlés elfogadta" - hangsúlyozta a szocialista politikus. Rámutatott, hogy a tavalyi költségvetés 84,4 százaléka tette ki a működési kiadásokat, de az sem volt tartható, a meghatározott összeg mintegy 20 százalékát ki sem fizették a megyei fenntartású, közfeladatokat ellátó intézményéknek. "Mi lesz akkor az idén, hiszen a tavaly zárolt pénzt is ki kell most fizetni (az intézmények mintegy 90 százalékának működőképességét veszélyezteti a hiány), ráadásul az idei működési előirányzat a tavalyinál valamivel kisebb, a teljes büdzsé összesen 80 százalékát teszi ki. A korábbi kötvénykibocsátások miatt ráadásul ennek az esztendőnek a végén, illetve 2012-ben már újabb adósságszolgálati kiadás is jelentkezni fog. Nem terveztek béremelést, nem számoltak az inflációval, de még azzal sem, hogy a kormány személyi jövedelem-adó politikája miatt a megyei intézményekben dolgozók jelentős részének a reáljövedelme is csökkeni fog. Mindezek alapján megállapítható, hogy újabb, több milliárdos megszorítások, elvonások következnek, ha fenn akarják tartani a büdzsé egyensúlyát" - mondta a frakcióvezető.

Lukács András a megyei intézmények strukturális átalakításáról hozott döntésről beszélt. Mint mondta, egyet lehetne érteni a struktúra átalakításával, ha azt gondosan, mindent kiszámolva, ciklusprogramban gondolkodva, minden érintettel egyeztetve, a hozadékokat elemezve hozták volna meg. Nem ez történt, ehelyett úgy döntöttek a 16+1 szociális, 5 egészségügyi, 25 közoktatási, és 5 közművelődési, közgyűjteményi intézményt tartalmazó hálózat átalakításáról, hogy nem határozták meg pontosan a célt, nem számolták ki, mindez mibe kerül, s milyen hozadékai lehetnek. "Született egy döntés, melynek végrehajtási részleteiről a márciusi közgyűlés dönt majd. Egy biankó felhatalmazást adott a fideszes többség a megye vezetésének, anélkül, hogy a lehetséges következményekkel számolt volna. Tulajdonképpen nem tettek a tegnapi döntéssel semmi mást, csak megszüntették az összes megyei fenntartású intézmény alapító okiratát, hiszen a határozat véget vet az intézmények viszonylagos gazdálkodási és irányítási függetlenségének".

A képviselő úgy sejti, a rapid döntés hátterében az állhat, hogy a megyei önkormányzatnak minél kevesebb intézményvezetői kinevezési jogkört hagyjon meg a megye vezetése. "Lesznek-e tömeges elbocsátások az átalakítás miatt? A közgyűlésen erre sem kaptunk választ, noha tudjuk, hogy az elbocsátások más megyében (például Szabolcs-Szatmár-Beregben), vagy a fővárosban már el is kezdődtek" - fejezte ki aggodalmát a képviselő.