Belföld | tűcsereprogram steril tű közlemény
2013. január 21. 16:26

Tű a szénakazalban

"A hatóságoknak valamit most már lépniük kell. A terepen helyzet van, a kormányzat hozzáállása ugyanis katasztrofális a területhez." Nem, ezt nem az MSZP, még csak nem is Ron Werber mondja. Ezek Topolánszky Ákosnak, az első Orbán-kormány drogügyi helyettes államtitkárának egyébként sajnos igencsak helytálló szavai.

Az MSZP véleménye változatlanul az, hogy az Orbán-kormány járványveszélynek teszi ki Magyarországot, ahogy a kábítószerhelyzetet nem kezeli. 2009-ben a Fideszen kívül minden parlamenti párt és a szakma által elfogadott drogstratégia 2010-es eldobása után Magyarország ma lassan ott tart, ahol Oroszország vagy Ukrajna: se a megelőzésre, se az akut problémák kezelésére nincs kellő anyagi és szellemi erőforrás. Három éve az MSZP a szakmával együtt kongatja a vészharangot: nincs stratégia, nincs akcióprogram és főleg: nincs pénz a kábítószer-problémára!

A tűcsereprogramra tűzoltó jelleggel beígért, de máig nem látott 6 millió forint szó szerint tű az égő szénakazalban, miközben már a kormány is elismeri, hogy a hosszú távú rendezés érdekében még csak most kezdődnek az előkészítő (!) munkák.

Az MSZP felszólítja az Orbán-kormányt, kezdjen haladéktalanul egyeztetésekbe a szakmával és a politikai pártokkal, egy azonnali akcióterv érdekében! Ha jobb ötletük nincs, folytassák az előző kormányprogramot. Az MSZP a helyzet súlyosságára való tekintettel bármikor kész megosztani saját akciótervét a Fidesz szakpolitikusaival.

Winkfein Csaba
elnökségi tag