Belföld | MTA utcanév levél
2013. május 03. 13:56

Tudományos vagy politikai döntés?

A mai napon levelet küldtünk az MTA elnökéhez, hogy tisztázzuk az utcanevekről szóló botrányos döntés hátterét. Mivel az eljárási szabályok módot adnak arra, hogy a szaktudósok eredeti álláspontján változtassanak, arra kérjük elnök urat, bocsássa rendelkezésre azokat a dokumentumokat, amelyek a felkért szakmai tanácsadó testület eredeti álláspontját tükrözik. Kérjük azokat az esetleges módosításokat is, amelyekkel akár az akadémiai kutatóközpont vezetése, akár az MTA más szervei változtattak ezen.

Megkérdezzük az MTA elnökét arról is: „látva az MTA számára nagyon kétes eredményt hozó fejleményeket, nem kívánja-e a törvény módosítását kezdeményezni, hasonló módon és bátorsággal ahhoz, ahogy elnök úr tiltakozott az ellen, hogy a korábbi egyházi törvény értelmében az MTA-t kívánták belekompromittálni egy, a tudomány tekintélyét csorbító politikai-jogi folyamatba.”

Az eljárást szabályozó elnöki határozat szerint a felkért tanácsadó testület véleményébe több állomáson nyúlhatnak bele. Először a kutatóközpont főigazgatója, majd az MTA Titkárság Jogi és Igazgatási Főosztálya, majd vita esetén az elnök véglegesíti a döntést. Éppen a tudósok szakmai becsületének helyreállítása kívánja meg, hogy a folyamat részleteit megismerjük, és felkérjük az MTA elnökét: szabadítsa meg testületét a dicstelen szereptől.

Lendvai Ildikó
az emberi jogi bizottság tagja
 

Tovább a levélhez >>>