Tudta? A Fidesz EP-képviselői sunyiban támogatják a törökországi elnyomást!

Tudta? A Fidesz EP-képviselői sunyiban támogatják a törökországi elnyomást!
Ne azt figyeljék, hogy mit mondok, hanem, hogy mit teszek – ezt Orbán Viktor mondta korábban külföldi diplomaták előtt. Nos, a Fidesz EP-képviselői most ismét olyat tettek, amire mindenképpen oda kell figyelni. Sokadik alkalommal sem sikerült ugyanis kilépniük az illiberális rémálmot építő Orbán Viktor árnyékából és az Európai Parlament eheti plenáris ülésén – szemben saját néppárti, konzervatív frakciójukkal is - nem szavazták meg a törökországi, antidemokratikus folyamatok elítélését, egyszersmind a Törökországgal folytatott uniós csatlakozási tárgyalások felfüggesztését. A Fidesz ezzel nem Európa és az európai értékek, hanem a súlyos és vállalhatatlan lépéseket végrehajtó, az Uniót visszatérően zsaroló török állami vezetés oldalára állt.
Törökországban az elmúlt időszakban súlyos, a nyugati demokráciákban elképzelhetetlen folyamatok zajlanak: homályos indoklással kormánykritikus újságírókat tartóztatnak le, ellenzéki, világi médiumokat zárnak be vagy hallgattatnak el, bírókat, tanárokat és ellenzéki politikusokat félemlítenek meg. Az ezeket a folyamatokat elítélő, konszenzusos többpárti javaslat szavazásánál a Fidesz jelenlévő EP-képviselői (Erdős Norbert és Tőkés László kivételével) mindannyian tartózkodtak; a voksolásokat rendszerint levezénylő Szájer József pedig – ahogyan a hasonlóan kényes esetekben szokta – egyszerűen nem nyomott gombot. A javaslat egyébként annak ellenére ment át egyértelműen nagy többséggel, hogy sok képviselőnek a német légitársaság sztrájkja miatt idő előtt távoznia kellett.
 
A Fidesz politikusai nem először kerültek az európai porondon azonos platformra a Jobbikkal és a szélsőségesen EU-ellenes radikálisokkal. Persze, tegyük hozzá, hogy Orbán Viktor kormányfő viszonya a törökországi folyamatokhoz világos és egyértelmű. Nemrég az „évtized egyik legkiemelkedőbb politikai vezetőjének” nevezte Recep Tayyip Erdoğan államfőt, vízválasztó tusványosi beszédében pedig már „nemzetközi sztárként” írta le és követendő példaként állította a törökországi, illiberális rezsimet. Erdoğan kész visszaállítani a halálbüntetést is, Orbán egyelőre csak játszik a gondolatával. A most elfogadott határozat kapcsán a magyar kormányfő „jóbarátja” egyébként már meg is fenyegette az Európai Uniót, hogy „ránk engedi” a náluk várakozó menekülttömeget; az EU helyett pedig inkább már az orosz szövetségi rendszert választaná. A Fidesz képviselőinek „politikailag érvényes” többsége tehát ezt az utat választja. Európa és a felvilágosult demokrácia helyett a keleti, illiberális, elnyomó féldiktatúrák értékrendjét. Vajon Önök, magyar választók tisztában vannak ezzel? És tényleg erre adtak felhatalmazást? Vajon a Fidesz most milyen, esetleg a migránsválságot érintő háttéralku miatt védi a zsaroló török rezsimet?
 
Orbán Viktor vízválasztó, az illiberális államot meghirdető tusványosi beszéde után megfogadtam, hogy európai képviselőként nyílt levélben fogom minden héten figyelmeztetni a közvéleményt a rezsim bűneire. Száztizenkilencedik alkalommal kongatom a harangokat, de addig folytatom, amíg szükség van rá. Mert európai demokrataként ez a dolgom.
 
dr. Ujhelyi István
az MSZP alelnöke, Európai Parlamenti képviselő