mszp.hu | Belföld
2020. június 21. 13:32

Tudták?! A fideszesek már megint cserbenhagyták Önöket!

Tudták?! A fideszesek már megint cserbenhagyták Önöket!
Valami egészen furcsa perverzió a fideszes EP-képviselőknél, hogy szavakban és kirakati szereplésekben rendszerint mást mondanak, mint ahogyan aztán végül cselekszenek. Ráadásul azt hiszik, hogy ezt senki nem veszi észre.

Bátran kiállnak a közmédia kamerái elé, hogy a nők jogainak megerősítéséről beszéljenek, majd amikor csak tehetik, leszavazzák az erre irányuló javaslatokat az Európai Parlamentben. Korrupcióellenes fellépésről papolnak, de szinte egyedüliként nem támogatják a plenáris ülésen az Európai Ügyészségről szóló állásfoglalást.

Agyrém, hogy „baloldali médiatúlsúlyról”, meg „morális fölénnyel bíró jobboldali újságírásról” szövegelnek, de a médiapluralizmus és a szólásszabadság kiterjesztését szorgalmazó indítványoknál stikában nemmel szavaznak, vagy kimennek a mosdóba gombnyomás helyett.

Sokatlátott delegációvezetőjük arról hadovál, hogy az EU semmilyen segítséget nem nyújt Magyarországnak a védekezésben, majd sunyiban azért megszavazzák a támogatások megteremtéséről szóló állásfoglalásokat a plenárison. Az elmúlt időszakból szinte csak ilyen példákat lehetne hozni és most sem említeném fel a Fidesz EP-képviselőinek magatartását, ha közben nem álszent magaslatról oktatnának erkölcsről és tisztességes politizálásról. Azt hiszik, magas lovon ülnek, de közben csak egy dakota póni van alattuk.   

Az Európai Parlament eheti plenáris napirendjén ismét számtalan fontos dosszié szerepelt, elsősorban a koronavírus elleni védekezéssel és a járvány utáni helyreállítással kapcsolatban. A Fidesz nemcsak Magyarországon, de Brüsszelből is igyekszik a nagy vírusölő képében tetszelegni (az ellenzékieket pedig ennek kapcsán pitiáner indokokkal támadni), miközben ezen a héten is tehettek volna valamit, de ehelyett a „bátor” tartózkodást választották.

Még szerencse, hogy az európai parlamenti képviselők többségére lehetett számítani, így a jövő évi költségvetéssel kapcsolatos dokumentum simán átment, hiába szavaztak ellene a szélsőjobboldali hőzöngők és a Fidesz képviselői. Csak, hogy mindenki számára világos legyen: a hivatkozott jelentés többek között azt mondta ki, hogy a jövő évi költségvetésnek elsősorban a koronavírus járvány hatásainak enyhítésére és a fellendülés támogatására kell összepontosítania, de olvasható benne az a megállapítás is, hogy a tagállamoknak szolidaritást kell mutatniuk egymással a járvány következményei elleni küzdelemben.

A Fidesz nem érezte fontosnak támogatni, hogy a kohéziós politikának kulcsfontosságú szerepet kell játszania a gazdasági fellendülés ösztönzésében, vagy hogy az uniós polgári védelmi mechanizmus kapacitását (ennek forrásait a magyar kormány is kihasználta, csak igyekszik letagadni) meg kell erősíteni a hatékonyabb segítségnyújtás érdekében.

A Fidesz képviselői vagy azért nem szavazták meg – korábban tapasztalt sunyi viselkedésük folytatásaként – ezt a dokumentumot sem, mert szerepelt benne egy kósza „menekült” kifejezés, esetleg a szociális intézkedések megerősítésével nem értettek egyet, vagy az volt a bajuk, hogy az uniós források kifizetése kapcsán a jelentés felvetette a jogállamiság garanciáinak szükségességét. Utóbbi továbbra is a Fidesz egyik legnagyobb parasztvakítása: olyan eljárás ellen tiltakoznak, amit simán elkerülhetnek, ha betartják a legalapvetőbb erkölcsi és demokratikus, európai szabályokat. Hogy a fociklubelnök-képviselők is értsék: aki nincs lesen, az ellen nem fújnak. Ennyi.

A magyar kormányfő vízválasztó, az illiberális államot meghirdető, 2014-es tusványosi beszéde után megfogadtam, hogy európai képviselőként nyílt levélben fogom minden héten figyelmeztetni a közvéleményt a rezsim bűneire. Kétszázötvenegyedik alkalommal kongatom a harangokat, mert úgy látszik, még mindig szükség van rá. És mert radikális európai demokrataként ez a dolgom.
    
dr. Ujhelyi István
Európai Parlamenti képviselő
2020. június 21.

Nehéz búcsú

2022-10-02 10:21