mszp.hu | Belföld, Külföld | uniós fejlesztések közlemény
2015. augusztus 16. 10:41

Túl nagy a Fidesz étvágya a szájához képest

Lázár János azt fogja javasolni a jövő heti kormányülésen, hogy 2017 közepéig minden magyar pályázatot írjanak ki a 2014-2020 közötti uniós költségvetési ciklusban lehívható támogatásokra. A miniszter indoklása szerint így érhető el, hogy minden nekünk járó eurocentet időben le is tudjuk hívni Brüsszelből. Az Európai Unió nyújtott ciklusokra épülő költségvetési politikájával merőben ellentétes javaslat mögött egyértelműen sunyi maffiaszándék, populista számítás és nagyképű felelőtlenség húzódik.

Az mindenképpen helyes, hogy a források lehívásának hatékonyságát növelni akarja a kabinet; valóban nem szabad az utolsó pillanatra hagyni a pályáztatásokat. Nagyképű felelőtlenség azonban azt gondolni, hogy erre a feszített tempóra a jelenlegi magyar államigazgatás képes.

Megint túl nagy a Fidesz étvágya a szájához képest. Épp Lázár János vallotta be nemrég, hogy az állam „riasztó állapotban van” a nagyságát, mozgásképtelenségét és elnehezültségét tekintve. Ráadásul épp a Fidesz verte szét a pályáztatási és elbírálási rendszert - ami miatt Brüsszel korábban súlyos aggodalmának adott hangot és forrásbefagyasztásról is döntött -, a kormányváltás után jóideig még le is bénult a rendszer, amíg a fideszes újvezetők ki nem rúgtak mindenkit, akit nem tartott elég lojálisnak a narancsos érdekekhez.

Lázár János jobban tenné, ha előbb az államigazgatási háttér megtámasztásán fáradozna és valós önvizsgálat után érdemi lépéseket tenne az átláthatóság megerősítéséért. Ne feledjük ugyanis, hogy a tavalyi évben Magyarországgal kapcsolatban folytatták le a második legnagyobb számú vizsgálatot az Unió csalás elleni hivatalánál; miközben a kormány szerint minden a lehető legnagyobb rendben van.

A pályáztatások felpörgetése mögött populista számítás is húzódik, hiszen az uniós támogatási ciklusban elkölthető közel 8000 milliárd forint tulajdonképpen az egyetlen, ami életben – részbeni növekedésben – tudja tartja a magyar gazdaságot. Ahhoz tehát, hogy a Brüsszellel egyébként háborúzó Fidesz jólétet hirdető hazug kampányszlogenjei mögött valami tartalom is legyen, minél előbb és minél több ingyeneuróra van szükség. De a sunyi maffiaszándék is nehezen tagadható a bejelentés mögött: láthatóan mindent ki akarnak tolni az oligarcháknak és a ’saját lábukon álló’ rokonoknak, amíg még lehet. Az persze, hogy előrehozzák a pályázati kiírásokat, még nem jelenti, hogy a 2018-as választások előtt automatikusan ki is osztanak minden egyes eurocentet. A rezsim oligarcha-hizlaló gyakorlatát ismerve azonban nem lehet kétséges a cél: mindent leenni az uniós svédasztalról és zacskóba is csomagolni róla a haveroknak.

8940 órával vagyunk a miniszterelnök vízválasztó, az illiberális államot meghirdető tusványosi beszéde után. Akkor megfogadtam, hogy európai képviselőként nyílt levélben fogom minden vasárnap figyelmeztetni a közvéleményt a rezsim bűneire. Ötvennegyedik alkalommal kongatom a harangokat, de addig folytatom, amíg szükség van rá. Mert európai demokrataként ez a dolgom.
 
Ujhelyi István,
az MSZP alelnöke, EP-képviselő