mszp.hu | Belföld
2023. október 03. 09:21

Túladóztatná az autósokat a Fidesz, az MSZP törvénymódosítást kezdeményez

Túladóztatná az autósokat a Fidesz, az MSZP törvénymódosítást kezdeményez
Benzin esetében literenként 16,5 forinttal, gázolaj esetében literenként 18,6 forinttal több adót szedne be az indokoltnál januártól az Orbán-kormány az autósoktól egy nyáron elfogadott törvénymódosítás alapján. Az MSZP szerint a tervezett fideszes megszorítás indokolatlan és elfogadhatatlan, ezért törvénymódosítást kezdeményez a párt.

A Fidesz által bevezetni tervezett újabb megszorítást azzal indokolta a kormány, hogy a literenként 41,3 forintos áremelést jelentő adóemelésre az „üzemanyagok adómértékének uniós adóminimum teljesítéséhez szükséges korrekciója” miatt van szükség.

Ez azonban hazugság!

A benzint és a gázolajat érintő uniós minimum jövedéki adómértékek 2010 óta nem változtak, így adóemelésre sem lenne szükség, ha Orbán és Matolcsy együtt nem tette volna tönkre a forintot, nem gyengítette volna a 265 forintos euróról 389 forintos szintre.

Az üzemanyagtermékeket terhelő jövedéki adó Európai Unióban alkalmazandó minimális mértékét az energiatermékek és a villamos energia közösségi adóztatási keretének átszervezéséről szóló 2003/96/EK irányelv (a továbbiakban: irányelv) 1. melléklete határozza meg. Az irányelv 13. cikk (1) bekezdése értelmében azon tagállamokban, amelyek nem vezették be az eurót – mint például Magyarországon –, minden évben az október első munkanapján érvényes, és az Európai Unió Hivatalos Lapjában kihirdetett árfolyamot kell alkalmazni az adó minimális mértékének meghatározására, és azok a következő naptári év január 1-jétől érvényesek.

A 2024. év tekintetében így 388,6 forintos euró átváltási árfolyammal kell számolni, nem pedig az Orbán-kormány által tervezett 425 forintos árfolyammal. Mindez azt jelenti, hogy a Fidesz januártól az indokoltnál több adót szedne be az autósoktól: benzin esetében literenként 16,5 forinttal, gázolaj esetében literenként 18,6 forinttal.

Az MSZP elfogadhatatlannak tartja a Fidesz által bevezetni tervezett megszorítást, ezért kezdeményezi a 2024. januárjától hatályos adómértékek csökkentését az uniós szabályozásnak megfelelő szintre, valamint kezdeményezi az üzemanyagokat terhelő kiskereskedelmi különadó kivezetését. Így elkerülhető lenne januártól az adóváltozások miatti áremelés a benzinkutakon.

Dr. Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője

Kapcsolódó párttagok