MTI/mszp.hu | Belföld | parlament
2019. február 20. 16:17

Túlóratörvény, oktatás, munkavállalók

Túlóratörvény, oktatás, munkavállalók
Ülésezett a Parlament.

A kormány nem védi meg a munkavállalókat

Varga László a Fidesz és a KDNP-t bírálta, mert szerinte a kormányoldal "rugalmasan kizsákmányolhatóvá" tette a magyar munkavállalókat, leépítette a munkavállalói érdekképviseleteket, a munka törvénykönyvének módosításával pedig 400 óra túlmunkát terhel a dolgozókra. Szerinte a kormánynak a multicégekkel és a stratégiai partnereivel, így a Suzukival szemben is meg kellene védenie a magyar munkavállalókat és a szakszervezeti jogosítványokat, azonban ehelyett egy politikai színjátékot játszik, és egy szava nincs például a Suzukival szemben.

 

Romlik az oktatás színvonala, ezért kell újabb reform

Hiller István szerint a magyar oktatás színvonala 2010 óta minden szegmensben romlik, a közoktatás színvonala zuhan, "a szakképzés romokban", a felsőoktatás átalakítása pedig mindenben megbukott, ezért akar modellváltást a kormányzat. Arról beszélt: a Corvinus tervezett átalakítása a hallgatói létszámot harmadára, az oktatóit akár 40 százalékkal csökkenti, félévenként akár kétmillió forintos tandíjat tesz lehetővé. Ugyanakkor szerinte a magyar felsőoktatást körülvevő nemzetközi légkör nem teszi lehetővé, hogy Nobel-díjas oktatókat szerződtessenek a Corvinusra, márpedig ez fontos szempontja a rangsorolásnak, de azt is kifogásolta, hogy részvényosztalékból finanszíroznák az intézmény működését. Ez sok mindent eredményezhet, csak stabilitást nem - jelentette ki Hiller István, aki azt is kifogásolta, hogy csak a Fővám téri főépület volna elidegeníthetetlen az új konstrukcióban. Pártolandó célnak nevezte a szocialista politikus, hogy kerüljön magyar intézmény a világ száz legjobbja közép, hozzátéve, "ennél már csak az volna jobb, ha a magyar felsőoktatás egészében gondolkodnának" a kormányzat illetékesei.

A dolgozókat kiszolgáltatták a munkaadóknak

Molnár Gyula szerint azok, akik valamilyen végzettséget szereznek külföldön, azzal a reménnyel jönnek haza, hogy itt nem fogják kizsákmányolni őket. Elmondta, az, aki ennek az egyezménynek a hatálya alá tartozik, december 12. óta egy olyan országba jön haza dolgozni, ahol a dolgozókat kiszolgáltatták a munkaadóknak. Bár jelezte, hogy az egyezmény kihirdetését meg fogják szavazni, de rögzítette azt is: a rabszolgatörvény elfogadása óta semmi sem olyan Magyarországon, mint volt. Amíg ezt a törvényt nem vonják vissza, további ügyekben érdemi módon nem kívánnak szólni - mondta. Gurmai Zita, az MSZP vezérszónoka arra szólította fel a kormányt, tegyen lépéseket az esztergomi Suzuki gyárból elbocsátott dolgozók visszavétele érdekében. A kormány elárulta a magyar dolgozókat - mondta, majd arra is felszólított, hogy a kabinet vonja vissza a "rabszolgatörvényt".

Molnár Gyula azt a kérdést tette fel, vajon az EU-s megállapodást aláíró örmény delegáció tudta-e, hogy az egyik uniós tagállam sárba tiporja a munkavállalói jogokat.

Gurmai Zita jelezte: frakciója támogatja a módosítást, majd a túlórával kapcsolatos álláspontjának adott hangot.

Gurmai Zita azt mondta, az MSZP a fiatalok pártja, ezért megszavazzák a törvényjavaslatot. Megjegyezte ugyanakkor, hogy ma már minden hatodik magyar gyermek külföldön születik.

Vita az idegenrendészeti szerv létrehozásáról

Harangozó Tamás közölte, pártja leginkább azért nem támogatja a változtatást, mert nem látják, miként válhatnak a nyárra rendőrré a hatóság kormánytisztviselői. Az ellenzéki politikus szerint ez az indítvány is azt bizonyítja, hogy a kormány olyan alávetetteknek tekinti a munkavállalókat, beleértve a kormánytisztviselőket is, akikkel bármit meg lehet tenni egy-egy törvénnyel.