mszp.hu | Belföld | Oktatás
2019. november 29. 02:15

Tüntess Te is az oktatásért!

A gyermekközpontú, jó színvonalú oktatásért való kiállásra, a szombati pedagógustüntetésen való részvételre buzdított mindenkit Kunhalmi Ágnes, az MSZP és Tordai Bence, a Párbeszéd politikusa csütörtökön sajtótájékoztatón.
Bebizonyosodott, hogy a Fidesz oktatási rendszere megbukott, lehetetlen benne normális mennyiségű és minőségű tudáshoz jutni. A pedagóguslétszám jóval a szükséges minimum alatt van, 2 hónappal a tanévkezdés után „már csak” 2500 tanár hiányzik, hiába próbálják túldolgoztatni, vagy egyetemistákkal és pedagógusvégzettség nélküliekkel pótolni őket.

A minisztérium állítása „hazugság”, „továbbra is rendszerszintű és országos pedagógushiány van”. Hiába jelentkeznek többen pedagógusszakokra, a pályaelhagyók vagy az azt meg sem kezdők száma az elmúlt években megháromszorozódott.

A pedagógusokat a bérek tekintetében is átverték: hiába ígérték, nem kötötték a minimálbérhez a pedagógusbéreket. Hazugság volt az általános 50%-os béremelés is, mert az utolsó 5%-ot jutalomként osztották ki, így nem épülhetett a bérekbe.

Állami protokollokról beszélnek az oktatásban, miközben „tudjuk, hogy két gyerek se egyforma”; tragédiákhoz vezethet, ha iskolaéretlen gyerekeket kényszerítenek be az oktatásba. Az iskolaérettség megállapításának jogát nem lenne szabad elvenni az óvodapedagógusoktól. S ami még felháborító, az a halasztási kérelmek beadásának időzítése: „a szülőket arra kényszerítik, hogy a karácsonyi vacsora után szedjék össze a papírokat és kezdjék böngészni az Oktatási Hivatal oldalát” – mondta Kunhalmi Ágnes.

Tordai Bence kiemelte: az MSZP és a Párbeszéd egyetért a szülői és a szakmai szervezetekkel abban, hogy a magyar oktatási rendszerben a diákok és a tanárok egyaránt „durván” túlterheltek. A diákok eredményei romlanak, miközben egyre több időt töltenek az iskolában, az alulfizetett pedagógusok egy friss felmérés szerint pedig átlagosan 40%-kal többet dolgoznak, mint a heti rendes munkaidő.

Az egész rendszer alufinanszírozott: míg az OECD-országokban átlagban a GDP 5%-át fordítják oktatásra, Magyarországon ez csak 3,8%. Míg a Fidesz szerint minden korábbinál többet tesznek az oktatásba, ennek a reálértéke egyre csökken, s mára már 500 milliárd forintos hiány alakult ki.

Tordai azt mondta: a nagyvállalatokat jobban meg kellene adóztatni, akkor több pénz jutna az oktatásra is. A kérdést, hogy hogyan lehet megakadályozni, hogy a multicégek kivonják magukat a közteherviselés alól, éppen ma tárgyalja az Európai Unió Versenyképességi Tanácsa - tette hozzá.