mszp.hu | Belföld
2023. június 16. 23:16

Tüntessék el a státusztörvényt, még az emléke se maradjon meg!

Tüntessék el a státusztörvényt, még az emléke se maradjon meg!
A státusztörvény egy gonosz intézkedés, amivel ártanak a tanároknak és ártanak a diákoknak. A kormány egy szándékosan kártékony törvényt készül elfogadni és ezzel tisztában is vannak, hiszen a vitanapra lezáratták a Parlamentet, hogy a képviselőkön kívül senki se léphessen be. Lezáratták, mert tudják, hogy amiről ma beszélünk, az ellen tömegek tiltakoznak – kezdte felszólalását Gurmai Zita, az MSZP frakcióvezető-helyettese, a státusztörvény pénteki vitáján.

„Ez a törvény az elejétől a végéig egy olyan gyalázat, amire csak egyetlen javaslatunk van: az, hogy tüntessék el és még az emléke sem maradjon!”

Az MSZP ezt a törvényjavaslatot semmilyen körülmények között NEM támogatja! „Nem támogatunk egy olyan törvényt, amelynek a végleges szövegét egyik szakszervezet sem kapta kézhez annak beadása előtt.” A Fidesz még arról sem tájékoztatta a pedagógusok érdekvédelmi szervezeteit, hogy mikor nyújtják be ezt a törvénytervezetet. Ez volt a nagy egyeztetés? Vagy az, amikor a pártok közötti megbeszélésen Pintér Sándor még azt is megtiltotta, hogy a szakértőként magunkkal vitt tanárok és diákok egyáltalán megszólalhassanak – sorolta Gurmai Zita.

„Folyamatosan háborognak, hogy Brüsszel nem küld pénzt, mert kifogásolja a magyar jogállamiságot.” Pedig pont a Fidesz-kormány az, amelyik az ilyen intézkedésekkel akadályozza az Európai Uniós pénzek kifizetését!

„Önök azt mondják, szakmai egyeztetés zajlott. Úgy látszik, az önök szótárában a könnygáz és az egyeztetés rokon fogalmak!”

Gurmai Zita szerint a státusztörvény szétveri az iskolapszichológusi rendszert, súlyosabbá teszi a halmozottan hátrányos és speciális nevelési igényű gyermekek amúgy is folyamatosan romló helyzetét. Ez lenne a diákok érdeke? Vajon növeli az oktatás színvonalát, ha mindig más tanár tartja meg az órát?

Nem kellene megoldani a pedagógushiányt, ha nem üldözték volna el a tanárokat. „A pedagógusok átvezénylése olyan, mintha a kormány próbálna befoltozni egy léket kapott hajót, hogy a hajó más részeiről felszedi a deszkákat! Vegyék már észre, hogy így ez a hajó el fog süllyedni!”

A gyakornoki idő meghosszabbítása, illetve a felmentési idő megrövidítése elbizonytalanítja a munkavégzést és anyagilag is károsítja az érintetteket. Kevesebb lesz azoknak a pedagógusoknak a végkielégítése, akik nem fogadják el, hogy már nem közalkalmazottként kell dolgozniuk. A pedagógusok az átvezényléssel akár 9 hónapra is másik munkahelyre kerülhetnek. Az SZMSZ és a pedagógiai program tekintetében megszűnik a nevelőtestületek döntési joga, az ugyanis a fenntartó hatáskörébe kerül. A nevelőtestületnek ezentúl csak a véleményét kell kikérni. Ez lenne a tanárok érdeke?

Újra lehet fegyelmi eljárásokat indítani a pedagógusok ellen, sőt: a jövőben a pedagógusok rendkívüli felmentéséhez még a köznevelési intézmény igazgatójának egyetértésére sem lesz szükség. Teljesen egyértelmű, hogy ez utóbbit a pedagógusok véleménynyilvánításainak korlátozására találtak ki – mondta Gurmai Zita.

Nem véletlen, hogy sok ezer pedagógus jelezte, hogy felmond, ha bevezetik a törvényt. „A Fidesz egy bűncselekményt akar végrehajtani a magyar fiatalok jövője, vagyis Magyarország későbbi boldogulása ellen. Az oktatás szétverése ugyanis nemzetünk fejlődésének lerombolását jelenti. Ennek a törvényjavaslatnak minden eleme hazugság. Nem tartalmaz semmiféle rendelkezést a pedagógus-életpályára vonatkozóan, és nem vázol fel semmiféle előmenetelt vagy kiszámítható pályaívet.”

„A státusztörvényben nincs semmiféle szakmai megbecsülés, és azt javaslom, hogy a fizetésemelést se nagyon emlegessék! Az ugyanis szemenszedett hazugság, hogy ez a törvény majd 800 ezer forintos fizetésemelést biztosítana! Ez ugyanúgy hazugság, mint az, hogy a pedagógusok fizetésemeléséhez uniós forrásokra lenne szükség!”

Az MSZP ezt a gyalázatos törvényjavaslatot semmilyen körülmények között NEM támogatja! Az MSZP frakciója felszólítja a kormányt, hogy vonja vissza a törvényjavaslatot, és széleskörű, valódi társadalmi egyeztetést követően nyújtson be egy előremutató, a XXI. századhoz méltó, korszerű oktatást elősegítő tervezetet. És ehhez nem kell státusztörvény! Az oktatásban szükséges valódi, előremutató változtatások státuszváltozás nélkül is megvalósíthatók.

Az MSZP nem támogat olyan törvényjavaslatot, amely a tanárok, a diákok, és szülők megregulázását szolgálja! Ám, ha a Fidesz-KDNP a státusztörvényt mégis megszavazza, az MSZP minden erejével azért fog küzdeni, hogy ez a kártékony, az ország jövőjét szétverő törvény megszűnjön – mert ez hazánk érdeke!

 

Kapcsolódó párttagok