mszp.hu | Belföld | útdíj tüntetés demonstráció
2015. január 13. 18:45

Tüntetés Nyíregyházán is

Legyen újra ingyenes az M3-as keleti elkerülő szakasza!

Vonja vissza a kormány a megyei matricarendszert és tegye ismét ingyenessé az M3-as autópálya Nyíregyházát elkerülő szakaszát – mondta dr. Veres János, az MSZP megyei elnöke kedden, a 4-es számú főúton, Nyíregyháza határában. Az MSZP Nyíregyházi Szervezete és Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezete félpályás útlezárással tiltakozott a kormány intézkedése ellen az autópálya-felhajtónál. 

Veres hozzátette: „már tavaly jeleztük, hogy az elkerülők fizetőssé tétele nem csupán budapesti kérdés, hanem Nyíregyházát is érinti. Mivel a Parlamentben az erről kezdeményezett vitanapra a fideszes honatyák nem mentek el, nem maradt más eszközünk, mint a demonstráció.”

Az MSZP országgyűlési képviselőcsoportja 2014. december 15-én határozati javaslatot nyújtott be a magyar autópálya-hálózat városi elkerülő szakaszainak díjmentességéről. A javaslat elfogadása biztosítaná többek közt az M3 autópálya Nyíregyházát elkerülő (4. sz. főút és 403 főút közötti, szelvényszám: 227-234) szakaszának díjmentességét – tájékoztatta a sajtó képviselőit Tukacs István országgyűlési képviselő.

Ezáltal továbbra is díjmentesen használhatnák például a Záhony és Vásárosnamény irányából Debrecen irányába közlekedők a Nyíregyházát elkerülő szakaszt. Ellenkező esetben drasztikusan megnövekedik a gépjárműforgalom Nyíregyháza belterületén (pl. a Kert utcán), ami nagy mértékben veszélyezteti az itt élők egészségét, környezetét.

Az MSZP kormányzása idején, 2007-ben valósult meg a Nyíregyházát délről elkerülő M3-as autópályarész, amely lehetővé teszi a záhonyi határállomásra tartó és az onnan érkező kamionforgalom "kivitelét" a településről. Ezzel a beruházással nagy mértékben csökkent Nyíregyháza forgalma, csendesebbek lettek utcáink, és a körúton is kevesebb kamion dübörgött, miközben a balesetek száma is érezhetően csökkent az elmúlt években – mondta el Nagy László, az MSZP Nyíregyházi Szervezetének elnöke.

A tüntetés célja, hogy a fideszes képviselők bizonyítsák be: nem csak újabb megszorító csomagokat tudnak újévi kívánságként elfogadni, hanem a tervezett adóemelésekből is vissza tudnak venni. Továbbá azt várjuk, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei fideszes országgyűlési képviselői végre vegyenek részt az ülésen, és támogassák a határozati javaslatunkat.

Éppen ezért felszólítjuk megyénk fideszes képviselőit, hogy álljanak ki végre azokért, akiknek a képviseletére felesküdtek!