Észak Online
2011. szeptember 14. 15:42

Tüntetést szervez Miskolcon az MSZP

Mint mondják, a diktatúrába forduló, a gazdagokat jutalmazó, a szegényeket sarokba szorító kormányzati politika miatt.

Civil és érdekvédelmi szervezetek támogatásával tüntetni hívja a miskolciakat és a Borsod-Abaúj-Zemplén megyeieket az MSZP: a demonstráció szeptember 23-án (pénteken), 18 órai kezdettel Miskolcon, a Városház téren lesz. A szocialisták várnak mindenkit, aki szeretné kifejezni felháborodását a diktatúrába forduló, a gazdagokat jutalmazó, a kiskeresetűeket, a szegényeket pedig sarokba szorító, nyomorba döntő kormányzati politika miatt. Mindezt Gúr Nándor országgyűlési képviselő, a párt megyei elnöke jelentette be szerdán, Miskolcon.

A politikus elmondta: egyetértenek azzal, hogy ne lehessen büntetlenül törvénytelenségeket elkövetni ebben az országban, de azzal is, hogy alaptalan, nyilvánvalóan politikai megrendelésre készített vádakkal ne citálhassanak bíróság elé egyetlen magyar állampolgárt sem. Szerinte Gyurcsány Ferenc egykori miniszterelnök ügye ilyen ügy, semmi más célt nem szolgál, minthogy elterelje a figyelmet a jelenlegi kormány súlyos gazdasági és társadalompolitikai hibáiról, tehetetlenségéről. Gúr Nándor szerint ugyanis Orbán Viktor rájött arra, hogy az egykulcsos adórendszerrel, és a többi gazdaságpolitikai intézkedéseikkel rossz útra vitték az országot. Az általuk megásott csapdából próbálnak meg most kikászálódni újabb megszorításokkal, melyekről igyekeznek cirkusszal és már most borítékolhatóan teljesíthetetlen ígéretekkel elterelni a figyelmet.

A gazdasággal kapcsolatban a megyei elnök hangsúlyozta: Magyarország a legpesszimistább várakozásokat is alulmúlta a GDP növekedés tekintetében. Miközben fő kereskedelmi partnerünk, Németország második negyedéves növekedése 2,8 százalék, a szomszédos Ausztriáé pedig 4,1 százalék, addig a fogyasztás dinamizálásának vágyálmát kergető igazságtalan és hibás gazdaságpolitika miatt hazánké stagnált. Fogyasztásbővülés helyett ugyanis fogyasztáscsökkenés köszöntött be az elmúlt hónapokban, melynek szerinte az az oka, hogy az embereknek egyszerűen nincs már pénzük vásárolni. Az egykulcsos adórendszer bevezetésével, az adójóváírás intézményének fokozatos kivezetésével ugyanis a kormány – mint fogalmazott – „keveseknek adott sokat, s sokaktól vont el nem keveset". Mint mondta, a legutóbbi kimutatás szerint átlagosan 6 százalékkal csökkent a háztartások pénzügyi vagyona. Figyelmeztetett arra is, hogy 2011-ben több működő tőke hagyta el az országot, mint amennyi bejött, ez pedig azt jelenti, hogy a befektetők nem bíznak Magyarországban. Ezt bizonyítja az is, hogy a magyar CDS-árak (az a biztosítási felár, amelyet a befektető azért fizet, hogy adósának fizetésképtelenné válása esetén befektetett tőkéjét visszakapja) az egekbe szöktek, a kormányváltáskor árazott 200 bázispont helyett ma már bőven 400 bázispont felett áll.

Gúr Nándor szerint hasonlóan rossz a helyzet a foglalkoztatás területén is. A jelenlegi kormányzatnak „sikerült" például elérnie, hogy ma már jóval több a regisztrált munkanélküli, mint amennyi a korábbi években volt, miközben a foglalkoztatottság csupán alig pár tízezerrel bővült a gazdasági válság csúcspontján mértekhez képest. Az ellátatlan munkanélküliek számaránya ma Magyarországon 42,5 százalék (közel 240 ezer ember), ami várhatóan csak növekedni fog a kormány már meghozott és tervezett intézkedéseinek hatására (a jelenlegi kilencről három hónapra csökkentették az ellátási időt, miközben egy munkanélküli átlagosan 18,2 hónapot tölt el állástalanságban). A közfoglalkoztatás keretein belül idén eddig 51 ezer ember jutott munkához, ez 62-63 százaléka a tavalyi időarányos adatoknak. Ráadásul a mostani közfoglalkoztatottak 80 százaléka csupán négyórás munkát végez, korábban ugyanez a 80 százalék nyolc órában dolgozhatott. A pénzük is jóval kevesebb, mint az Út a munkába program idején.

A kormányzati kommunikációt bírálva Gúr Nándor hangsúlyozta: a kormány „bohócnak nézi" az embereket, amikor arról beszél, hogy megmenti a bajba jutott devizahiteleseket az egyösszegű, fix árfolyamon felkínált törlesztési lehetőséggel. Ezt ugyanis megint csak a gazdag emberek tudják igénybe venni, azok, akiknek amúgy is vannak megtakarításaik a hitelük mellett. A részleteiket hónapról hónapra csak nyögve kifizető embereknek nyilván ez nem jelent segítséget, ők a végtörlesztéshez még forinthitelt sem tudnak felvenni, hiszen a bankok – ellenérdekeltek lévén – nem is adnak nekik. Szólt arról is, hogy a kormány „dicshimnuszokat zeng" az államadósság csökkentéséről, miközben azt jórészt az emberek pénzéből (például az elkobzott nyugdíjvagyonból) finanszírozzák.

Gúr Nándor kijelentette: mindezek miatt kéri azt a miskolciaktól, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei emberektől az MSZP, hogy vegyenek részt a szeptember 23-i miskolci tüntetésen, s közösen fejezzék ki elégedetlenségüket a kormányzó Fidesz és KDNP politikájával szemben.