mszp.hu | Belföld
2023. október 31. 11:29

Tüttő Kata: A budapestiek összes pénzét elköltötte a magyar kormány

Tüttő Kata: A budapestiek összes pénzét elköltötte a magyar kormány
A főváros kormányzati ellehetetlenítéséről és a vízügyek kérdéséről beszélt Tüttő Kata főpolgármester-helyettes, az MSZP alelnöke a hétfői Egyenes beszédben. Mint mondta, Budapest nem fog elzárni egy vízcsapot sem és mindent meg fog tenni a jövőben is a közszolgáltatások biztosításáért.

„Mi az alapvető baj a vízüggyel? Az, hogy az állami szabályozás miatt egy 10 évvel ezelőtti szabály miatt az egész országban eljutottunk oda, hogy semmi pénz nincs a meglévő vízvezetékhálózat életben tartására és a legtöbb köztulajdonú cégnél már a villanyszámlára sem elég az a vízdíj, amit beszedünk” – foglalta össze a kialakult problémát az MSZP alelnöke. A gondokat azonban nem az okozza, hogy a lakossági vízdíjat határozta meg a kormány alacsony szinten, hiszen ennek így kell lennie, a pénzügyi nehézségeket az teremtette, hogy a profittermelő gazdasági társaságoknak is meghatározott, nagyon alacsony áron kell szolgáltatni a vizet. Így az autómosóknak, a hoteleknek és az erőműveknek a költségeit is a budapesti lakosok fizetik.

A kormány által megszabott díj azt eredményezte, hogy nem volt pénz az elmúlt 10 évben a vízvezetékrendszer felújítására. A Fővárosi Vízművek pedig nem csak Budapesten, hanem annak határain túl is szolgáltat vizet. Ebbe beletartozik az agglomeráció is, azonban az Állami Vízműveknek is a fővárostól kap vizet, egy 10 évvel ezelőtt meghatározott áron. 

A szocialista politikus emlékeztetett, a kormány szándékosan hozza nehéz helyzetbe a fővárost, hiszen a koronavírus járvány idején sem előállítási díjon kapták a budapesti szolgáltatók az energiát, hanem sokszorosra emelt piaci áron.

„Nem az a kérdés, hogy szolidárisak vagyunk-e bárkivel, az a baj, hogy a budapestiek összes pénzét elköltötte a kormány” – szögezte le Tüttő Kata. Minden befizetett adóforint ugyanis eltűnik „az állami feketelyukban” és nem marad arra semmi, hogy a meglévő infrastruktúrát fent lehessen tartani vagy az ivóvízszolgáltatást biztosítani lehessen.

A főváros azonban az állam bármilyen hátráltatása ellenére sem „fogja elzárni a vízcsapot”, ezt bizonyítja Solymár nyári példája is, ahol – a saját kárára ugyan - de megoldotta a vízellátását a főváros. Azt azonban elvárná a városvezetés, hogy legalább az állami cég kifizesse a víz árát.

„A Fővárosi Vízművek nem zár el semmilyen vízcsapot. Budapest utolsó közszolgáltatását az utolsó pillanatáig, amíg életben van, biztosítani fogja.” – szögezte le Tüttő Kata. Budapest pedig többször is kezdeményezett egyeztetéseket az állammal, hiszen a költségvetés nem bírja tovább fedezni a folyamatos veszteségeket.

A fővárosi önkormányzat a Budapestiek érdekében pereket indított, a szolidaritási adó ügyében, az ivóvíz ügyben, valamint Tüttő Kata pert indított az ivóvíz díjszabásának nyilvánossá tételéért, hiszen ezek alapján kellett volna minden évben újra és újra meghatározni a víz árát, ezt azonban az elmúlt 10 évben elmulasztotta a kormány. Erre reagálva pedig most a vízdíjszabási adatokat 30 évre titkosítani tervezik.

A szocialista főpolgármester-helyettes elmondta, Budapest számára prioritás a közszolgáltatások fenntartása. Ilyen a közösségi közlekedés üzemeltetése, az idősotthonok életben tartása, a közvilágítás és ivóvízellátás biztosítása, valamint az utcák tisztántartása. A kormány által Budapesten hagyott pénz azonban csak arra elég, hogy a közösségi közlekedést működtesse, minden mást hitelből kell fentartani. Éppen ezért fordulhat elő, hogy a halottak napja közeledtével feltűnő lehet a temetők kevésbé rendezett állapota, ez is csak a fővárosi források elvonásának köszönhető, kevés embernek, kis költségvetésből kell ugyanis megoldani a feladatokat.

A fővárosnak fontos továbbá az is, hogy ne alvállalkozók lássák el ezeket a feladatokat, hiszen a bérügyek fontosak, aki Budapestnek dolgozik, annak legyen megfelelő bére és munkakörülménye. Ezért hozott olyan döntéseket korábban a főváros, amelyekkel átvette számos feladat elvégzését. Amennyiben a kormány folytatja a budapestiek kifosztását, akkor továbbra sem lesz könnyebb a főváros helyzete, azonban továbbra is mindent meg fog tenni – ahogy eddig is - a feladatai hiánytalan elvégzéséért.

Kapcsolódó párttagok