mszp.hu | Belföld | Civilek
2023. március 09. 12:48

Tüttő Kata: A nőnap ne egy virágról, hanem a problémák megértéséről szóljon

Tüttő Kata: A nőnap ne egy virágról, hanem a problémák megértéséről szóljon
A nemzetközi nőnap alkalmából a nők munkaerőpiaci helyzetéről beszélt Tüttő Kata, az MSZP alelnöke, Budapest városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettese. Elmondta, március 8-án nem a virágokon van a hangsúly, hanem meg kell ragadni az alkalmat arra, hogy megvizsgáljuk, hol lehetne még fejleszteni a nők helyzetén.

Az egyik legnagyobb probléma ma Magyarországon a gondoskodási válság- és teher. Ez arról szól, hogy mennyire osztja meg a két nem egymás között a házimunkát, szülői teendőket. A nem fizetett munkák tekintetében nagyjából 800 órával dolgoznak többet a nők, ennek a következménye az is, hogy alacsonyabb bérekért dolgoznak, a későbbiekben pedig alacsonyabb nyugdíjban is részesülnek.

Az olyan fajta munkáknál, melyek most fejlődnek és várhatóan a jövőben is egyre több pénz fog például az energetikai vagy informatikai szektorba kerülni, ott a nők jelentősen kisebb arányban vannak jelen – mondta el Tüttő Kata. Ezen kell elgondolkodni, hogy mit lehetne tenni az ilyen területeken az előrelépésért és a nők nagyobb térnyeréséért, hiszen ez számítana igazán.

Érdemi különbség van a nők egészségének kutatása körül is. A nők körében nagyon ismert betegségeket gyakran nem kutatják úgy, mint a férfiaknál, ha ezekre nagyobb hangsúlyt fektetnének, akkor sokan nem szenvednének olyan problémáktól, melyekre egyébként lehetne megoldást találni.

Fontos megvizsgálni azt is, hogy a nők terheinek nagy részét le lehetne venni a vállukról. Például óvodai, bölcsődei helyek létesítésével, az idősgondozás fejlesztésével. A szocialista alelnök hozzátette, az energiaválság közepén is olyan intézkedéseket hozott a kormány, például a közösségi közlekedés, vagy a közvilágítás lekapcsolásával, melyek a nőket jóval hátrányosabban érintették. A nők másképp élik meg ezen intézkedések következményeit, hiszen a biztonságérzetük másképp működik, mint a férfiaknak. A 18 fokra állított fűtés is sokkal rosszabbul érinti a nőket, mint a férfiakat, ennek pedig anatómiai okai vannak. Ezeket a kormányzati döntéseket sokkal körültekintőbben lehetne meghozni, ha a nők is nagyobb szerepet kapnának a kormányzásban.

A jelenlegi intézményrendszernek is sokkal kiszámíthatóbbnak kellene lennie. Az édesanyáknak tudnia kéne, hogy van körülöttük egy olyan rendszer, mely támogatja őket gyermekük felnevelése során. Ez nem csak a bölcsődékre, iskolákra és óvodákra vonatkozik, hanem az egészségügyet is ide kell venni. Elmondta, fontos tudatában lenni annak, hogy vannak gyerekorvosok, akikhez lehet vinni a gyermeket, tudni kell, hogy van elérhető segítség az anyáknak. Tüttő Kata szerint ezen területeken is kiemelten fontosnak kell lennie a fejlődésnek és a nőnapnak nem egy szál virágról, hanem az ilyen problémák megértéséről és megoldásáról is kéne, hogy szóljon.

Kapcsolódó párttagok